INTERVIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza de rinichi apare mai des intre miezul noptii si ora 4 dimineata Piatra la rinichi sau litiaza renala, cum este denumita stiintific aceasta afectiune, este destul de frecventa in tarile

Criza de rinichi apare mai des intre miezul noptii si ora 4 dimineata
Piatra la rinichi sau litiaza renala, cum este denumita stiintific aceasta afectiune, este destul de frecventa in tarile dezvoltate. Ce metode noi de tratament au aparut in domeniu ne-a explicat conf. dr. Viorel Jinga, medic primar la Spitalul de Urologie din Capitala.
- Cum apar calculii renali?
- Aceasta afectiune supara pacientii inca din antichitate, nu e o boala moderna. A fost descoperit, de curand, un calcul renal la o mumie egipteana. De altfel, Hipocrate aducea in discutie aceasta afectiune in zonele cu apa calcaroasa. Multi pacienti pot ramane insa nediagnosticati, deoarece elimina acesti calculi fara sa aiba suferinte deosebite. Calculii se formeaza printr-un mecanism complex, care tine de mediul inconjurator si de expunerea prelungita la atmosfera calda si uscata care favorizeaza deshidratarea organismului. Mai sunt si unii factori alimentari, cum ar fi privatiunile de nutritie, dar si consumul ridicat de carne sau lapte de vaca. Litiaza renala este si o boala a excesului de proteine din alimentele consumate.
- Apa consumata are vreo influenta?
- Pana acum, nu s-a stabilit exact o legatura intre apa consumata si aparitia calculilor. Totusi, la persoanele care traiesc in comunitati unde se consuma apa marina distilata, aceste probleme nu apar. In unele cazuri, aparitia acestei afectiuni tine si de conformatia anatomica a pacientului. Riscul este mai crescut in cazul persoanelor care au anomalii ale aparatului urinar: rinichi in potcoava, plasat intr-o pozitie diferita de normal sau duplicitate renala. Obezitatea este un alt factor de risc. Trebuie evitat sedentarismul. De asemenea, orice infectie urinara e bine sa fie tratata la timp. Mai predispuse la aceasta afectiune sunt femeile, raportul fiind de un barbat la trei femei, si in general apare la varste tinere, pacientii avand varste intre 20 si 40 de ani. Sunt doua tipuri de litiaza: calcica si urica. Litiaza calcica apare la persoanele mai tinere.
- Care sunt simptomele acestei afectiuni?
- Pot fi calculi latenti, care se afla intr-o cavitate a rinichiului si nu dau simptomatologie clinica, dar se pot descoperi la un control. Sunt si calculi care dau durere. Acestia se pot manifesta prin nevralgie fixa in regiunea lombara, durerea fiind surda. In cazul colicii renale, durerea este "infernala", iradiind spre regiunea organelor genitale. Pacientul este agitat, palid, balonat, iar in unele cazuri pot aparea greata, varsaturile si urinarea cu sange. In aceste cazuri este necesar un control interdisciplinar pentru a se putea face diferenta fata de suferinta provocata de alte organe din zona. Colica renala poate fi confundata cu apendicita acuta. Dupa aceasta criza, durerea poate disparea spontan, dar poate reveni. Daca litiaza nu este tratata la timp, duce la infectie urinara sau chiar la insuficienta renala.
- Ce tratament este recomandat?
- Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical. Ca masura generala, acestor pacienti li se recomanda o cura permanenta de diureza. Pacientul trebuie sa consume 2,5 litri de lichid in 24 de ore. Orele critice pentru declansarea unei crize sunt intre 12-4 noaptea si 8-12 dimineata, cand aportul de lichid este mai mic. Important este ca inainte de culcare sa bea jumatate de litru de lichid, pentru ca urina sa fie permanent diluata. Dimineata, la ora 2-3, cand se trezeste sa urineze, pacientul trebuie sa mai consume inca 500 de mililitri de lichid. In acest fel, se impiedica aglomerarea cristalelor. Cura balneara ar fi de folos, dar nu dureaza decat 2 saptamani dintr-un an. In aceasta afectiune, consumul de alcool este contraindicat. La Spitalul "Th. Burghele" se pot face recomandari de regimuri alimentare pe baza analizelor biochimice ale calculilor eliminati. Toate aceste masuri se pot lua in cazul litiazei necomplicate. Tratamentul chirurgical se impune atunci cand apare obstructia in calea urinara sau in cazul complicarii bolii cu o infectie, lucru care poate ameninta integritatea rinichiului. Orice calcul mai mare de 8 milimetri in calea urinara trebuie rezolvat chirurgical. Daca piatra respectiva este mai mica de 1,5 centimetri, poate fi distrusa prin litrotitie extracorporala (spargerea cu ultrasunete emise din afara corpului). Altfel, operatia poate fi endoscopica sau clasica.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite