INTERVIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transplantul de pancreas vindeca diabetul Medicii de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj au reusit, in premiera nationala, realizarea unui dublu transplant: pancreas-rinichi.

Transplantul de pancreas vindeca diabetul
Medicii de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj au reusit, in premiera nationala, realizarea unui dublu transplant: pancreas-rinichi. Interventia a avut loc pe data de 13 iulie, iar la numai 5 zile, aceeasi echipa medicala a realizat al doilea transplant de acest gen din tara. Pacientii sunt intr-o stare foarte buna, organele transplantate si-au reluat functia imediat dupa interventie, iar complicatiile au lipsit. Mai multe amanunte despre acest gen de interventie, ne-a oferit prof. dr. Mihai Lucan, seful echipei operatorii si directorul institutului din Cluj.
- Cum s-a ajuns la aceasta performanta?
- Realizarea acestei premiere nu este intamplatoare, ci se bazeaza pe experienta clinica si pe colaborarea sustinuta cu centre de referinta pentru transplantul international. Transplantul simultan de rinichi si pancreas este tratamentul de electie la pacientii cu diabet zaharat tip I si insuficienta renala cronica decompensata, avand cele mai bune rezultate. In cazul diabetului de tip I, insulino-dependent, care apare la varste fragede, 20 la suta dintre pacienti dezvolta in maximum trei ani si insuficienta renala. In ciuda faptului ca fac tratament cu insulina, exista riscul ca acesti pacienti sa aiba o criza de hipoglicemie si sa moara. Pe langa injectiile cu insulina pe care trebuie sa le faca in fiecare zi, acesti pacienti trebuie sa faca si dializa de trei ori pe saptamana. Cea mai eficienta solutie pentru acest tip de diabet este transplantul de pancreas, interventia fiind extrem de dificila si de complexa. Fiindca sufera si de insuficienta renala, se recomanda si transplantul concomitent de rinichi.
- Cum au fost selectati pacientii care au primit si rinichi, si pancreas?
- Primul pacient transplantat a fost un barbat in varsta de 34 de ani din Petrosani. Acesta suferea de diabet insulino-dependent de la varsta de 14 ani, iar din anul 2000 suferea si de insuficienta cronica decompensata. A fost selectat din 4 potentiali primitori. Al doilea transplant combinat, rinichi si pancreas, a fost efectuat unei paciente in varsta de 37 de ani. Era diabetica de la 14 ani, iar din 1997 a fost diagnosticata si cu insuficienta renala, avand nevoie de dializa. Pacienta a fost "aleasa" dintr-o lista de asteptare de cinci persoane. Donatorii in moarte cerebrala au provenit de la Spitalul Judetean Targu Mures, respectiv de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Cluj-Napoca. In prezent, pe lista de asteptare pentru transplantul de rinchi si pancreas se afla 14 bolnavi.
- Diabetul zaharat tip I nu se poate trata si prin transplantul de celule pancreatice?
- Se poate face si transplant de celule pancreatice, dar rezultatele nu sunt la fel de bune. Este nevoie de doua sau chiar trei organe pentru a se putea selecta suficiente insule care sa asigure functia pancreatica, iar acest lucru genereaza riscuri imunologice crescute. Prin transplantul de rinichi si pancreas acesti pacienti pot duce o viata normala. La cateva zile dupa interventie, primul pacient transplantat avea glicemia normala, fara sa mai aiba nevoie de insulina, iar rinichiul functiona normal.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite