INTERVIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acneea se trateaza cu succes doar la dermatolog Acneea nu este doar o problema a adolescentilor. Medicii spun ca si adultii pot suferi din cauza cosurilor. Care sunt cauzele si cum poate fi tratata

Acneea se trateaza cu succes doar la dermatolog
Acneea nu este doar o problema a adolescentilor. Medicii spun ca si adultii pot suferi din cauza cosurilor. Care sunt cauzele si cum poate fi tratata aceasta afectiune ne-a explicat dr. Miruna Chelemen, medic specialist dermatolog la Spitalul Clinic "Scarlat-Longin" din Bucuresti.
- Ce este acneea?
- Acneea este o dermatoza caracterizata prin retentia seboreei si aparitia inflamatiei. Este o afectiune extrem de des intalnita. Aproximativ 80 la suta dintre adolescenti au acnee. In ultimul timp, la spital s-au prezentat si multi pacienti adulti care sufera de acnee. Ei au venit la spital din cauza leziunilor care le-au aparut pe fata si s-au aratat surprinsi atunci cand li s-a spus diagnosticul. Fenomenul nu este intalnit doar in Romania, literatura de specialitate descriind, in ultimii ani, acneea fiziologica, care apare la adultii cu varste intre 30 si 40 de ani.
- Care este cauza acestei afectiuni?
- Seboreea, respectiv ingrasarea tenului, reprezinta principala cauza a acneei vulgare, dar care nu este insa sinonima cu acneea. Cele mai predispuse persoane sunt cele cu tenul gras.
- Exista mai multe tipuri de acnee?
- In primul rand este acneea juvenila, care debuteaza cu un an inaintea instalarii pubertatii. Este localizata pe fata si trunchi, iar de obicei regreseaza dupa cativa ani de evolutie. In cazul acneei escoriate a tinerelor fete intervine un element nevrotic si consta in preocuparea obsesiva de a "stoarce" orice leziune care apare si atunci cand este minima. Din aceasta cauza pot aparea infectii, inflamatii si chiar cicatrice. Ca urmare, sindromul nevrotic trebuie tratat in acelasi timp cu acneea. Mai exista acneea premenstruala, care se manifesta prin exacerbarea leziunilor in perioada premenstruala. Poate aparea si dupa ce pacienta a nascut sau dupa intreruperea unui tratament cu anticonceptionale orale. Un alt tip de acnee este cea tardiva, care consta in persistenta sau reaparitia leziunilor dupa pubertate. O astfel de afectiune poate pune problema unui hiperandrogenism (ovar polichistic, tumori ovariene virilizante). Mai este si acneea care apare la factori fizici sau cea mecanica, de la bordura unei palarii sau unei sepci. Exista si acneea estivala provocata de expunerea la razele solare. Aceasta se manifesta printr-o eruptie foliculara rosie dispusa pe fata, umeri, torace posterior. Desi, aparent, leziunile de acnee sunt ameliorate sub influenta razelor solare, la finele verii se constata o exacerbare a simptomelor. De aceea, este recomandat ca persoanele care au acnee sa foloseasca pentru plaja o crema de protectie cu factor de peste 50.
- Exista si forme grave de acnee?
- Una dintre acestea este acneea nodulo-chistica si care necesita tratament antibiotic. Cea mai grava este acneea conglobata, in care apar noduli inflamatori durerosi, abcese profunde si chiste. Pe langa aceasta este si acneea medicamentoasa. Acest tip de acnee poate aparea dupa administrarea unui numar relativ mare de medicamente. Aplicarea locala de dermatocorticoizi, folosirea de preparate hormonale cu efect acneigen (testosteron, steroizi anabolizanti, unele anticonceptionale orale, suplimentele de hormoni tiroidieni) pot duce la aparitia acneei. Aceasta se mai poate manifesta si dupa administrarea de halogeni, medicamente antituberculoase, psihotrope (diazepam, haloperidol, antidepresive triciclice), precum si dupa vitamina B12, tetracicline etc.
- Acneea poate aparea si din cauza unor produse cosmetice?
- Acneea cosmetica este una de contact si rezulta ca urmare a folosirii unor substante (lanoline, vaseline, butirat de cacao, acid stearic, ulei din germeni de grau) care provoaca aparitia de puncte negre. Se mai poate manifesta si ca urmare a folosirii unor creme de ras sau lotiuni dupa barbierit.
- Cum se poate trata?
- Fiind vorba de mai multe tipuri de acnee, in primul rand trebuie stabilit un diagnostic de catre medicul dermatolog. Important este ca pacientul sa evite traumatizarea locala a leziunilor. Se poate recomanda un tratament local sau, in cazurile grave, si unul general. Un tratament incorect poate duce la agravarea afectiunii. De mentionat ar fi faptul ca alegerea unei creme de intretinere a fetei trebuie sa se faca in functie de tipul de ten sau, eventual, la recomandarea medicului dermatolog.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite