INTERVIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contraceptivele orale au si efecte cosmetice Pastilele anticonceptionale sunt aproape cea mai sigura metoda contraceptiva. Care sunt beneficiile, dar si efectele adverse care pot aparea dupa

Contraceptivele orale au si efecte cosmetice
Pastilele anticonceptionale sunt aproape cea mai sigura metoda contraceptiva. Care sunt beneficiile, dar si efectele adverse care pot aparea dupa administrarea acestor pilule ne-a spus conf. dr. Radu Vladareanu, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie de la Spitalul Universitar de Urgenta "Elias" din Capitala.
- Cat de folosite sunt anticonceptionalele?
- La nivel mondial, contraceptivele orale sunt cel mai utilizat medicament. In principiu, in lume sunt 80-100 de milioane de femei care folosesc pilulele anticonceptionale. In istoria femeii, se spune ca folosirea pilulei contraceptive a fost al doilea mare lucru care i se putea intampla, dupa dreptul de vot. In acest fel, femeia poate decide momentul in care sa aiba un copil.
- Carei categorii de varste se recomanda aceste pilule?
- Anticonceptionalele se recomanda femeii de varsta fertila, de la 16-18 ani pana la 35 de ani. Dupa varsta de 35 de ani, ca metoda de contraceptie se recomanda mai degraba steriletul sau legatura tubara. La fetele tinere, care inca nu si-au inceput viata sexuala, anticonceptionalele pot fi indicate in scop medical, ca terapie hormonala.
- Cine trebuie sa prescrie tipul de anticonceptionale?
- Recomandarea trebuie sa se faca de catre un medic specialist, fie ginecolog, fie un medic de familie cu supraspecializare in ginecologie sau un endocrinolog. Inainte de a decide asupra tipului de pilule, pacienta trebuie sa efectueze un control de specialitate, care sa cuprinda un examen clinic si anamneza, adica o discutie din care sa reiasa istoricul medical al femeii. Pentru ca tot s-a prezentat la ginecolog se poate recomanda si un examen Papanicolau, care ar trebui efectuat de toate femeile anual. Urmarirea pacientei care foloseste anticonceptionale se va face in fiecare an cand revine la control.
- Aceste pastile au reactii adverse?
- Trebuie spus ca tendinta este ca aceste pilule sa aiba cantitati din ce in ce mai mici de hormoni. Ca urmare, femeia nu mai ia in greutate si nu sufera de retentie hidrosalina. Totusi, in prospectele tuturor contraceptivelor existente pe piata exista o lista lunga de efecte adverse, dar acest lucru nu inseamna ca pacienta le va si face. Noile generatii de pilule nu mai dau senzatie de greata si varsaturi, nici balonare. In primele 1-2 luni de la inceperea tratamentului, pana se regleaza organismul pot aparea unele reactii adverse care se diminueaza in timp sau chiar dispar. Cea mai intalnita reactie adversa este spotting-ul, adica mici picaturi de sange care pot aparea zilnic sau periodic pe parcursul unei luni. Alte reactii sunt cefaleea, tensiunea mamara si modificarea in minus a libidoului. Daca aceste simptome nu se remit se poate schimba tratamentul, dar tot la recomandarea medicului. Daca dupa o perioada, pacienta decide sa renunte la tratament poate aparea o alta reactie adversa, amenoreea postpilula. Aceasta se manifesta prin absenta menstruatiei in prima luna de la intreruperea tratamentului, dar care se rezolva spontan.
- Aceste pilule pot avea si efect cosmetic?
- Noile tipuri de pilule contin diverse progestative in doza foarte mica si care au efecte medicale si cosmetice. Sunt multe femei care dupa pubertate au pilozitate excesiva, acnee, din cauza ovarelor polichistice. Anticonceptionalele pot rezolva astfel de probleme.
- Cu cat timp inainte de a ramane insarcinata trebuie sa se renunte la pilule?
- Recomandarea este ca macar o luna de la intreruperea anticonceptionalelor sa se foloseasca alte metode contraceptive. Pilulele dau o subtiere a endometrului, iar daca femeia ramane insarcinata imediat dupa ce a renuntat la tratament exista un risc mai mare de avort. Asadar, este bine ca femeia sa astepte prima menstruatie dupa oprirea pilulelor si abia apoi sa incerce sa ramana insarcinata.
- Exista si alte tipuri de contraceptive hormonale?
- De curand a aparut si la noi plasturele contraceptiv. Pacienta isi pune cate unul pe saptamana pe brat, iar rezultatele sunt foarte bune. In Canada si in Statele Unite ale Americii s-a lansat recent, inelul vaginal care trebuie schimbat o data pe luna. Acesta creste libidoul si actioneaza prin eliberarea unei cantitati exacte de hormoni in fiecare zi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite