INTERVIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transplantul de endometru - ultima solutie pentru sarcinile imposibile Pentru unele femei, dorinta de a avea un copil nu este usor de indeplinit. De cele mai multe ori, unele afectiuni medicale le

Transplantul de endometru - ultima solutie pentru sarcinile imposibile Pentru unele femei, dorinta de a avea un copil nu este usor de indeplinit. De cele mai multe ori, unele afectiuni medicale le impiedica fie sa conceapa un copil, fie sa duca sarcina la termen. Cum pot fi ajutate aceste paciente ne-a explicat dr. Gabriel Lemnete, medic primar la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Polizu" din Capitala.
- O femeie care nu poate ramane insarcinata in mod natural are sanse sa procreeze?
- Daca o femeie nu poate ramane insarcinata, exista unele metode de reproducere asistata medical. Acestea sunt inseminarea artificiala, fertilizarea in vitro si transferul de embrioni.
- Pentru cazurile extreme exista solutii medicale?
- S-a reusit recent transplantul de celule ovariene care sa poata genera ovule, astfel incat femeia sa ramana insarcinata. Cazul este al unei femei din Belgia, depistata cu neoplasm la o varsta foarte tanara. Medicii i-au prelevat tesuturi ovariene inainte de a incepe tratamentul radiochimioterapic. Chimioterapia inhiba capacitatea germinativa, functia ovarelor fiind decelata doar la analizele endocrinologice. Adica ovarele secreta hormoni, isi pastreaza functia de glanda endocrina, dar nu au ovule viabile. In cazul femeii din Belgia, tesuturile ovariene au fost prelevate imediat dupa diagnosticarea bolii. Ea si-a urmat tratamentul necesar, iar apoi s-a efectuat autotransplantul si a ramas insarcinata pe cale naturala. Totusi, aceasta metoda nu poate fi mentionata ca o metoda utilizabila pe scara larga.
- Exista alt gen de transplant pentru tratarea infertilitatii?
- Mai des folosit, in scopuri conceptive, este transplantul de endometru. Aceasta metoda se aplica cu succes in cazul femeilor care sufera de sinechie uterina. Afectiunea se manifesta prin lipsa endometrului, respectiv a cavitatii uterine prin lipirea peretilor. O portiune din endometru poate fi recoltata in timpul unei operatii cezariene, bineinteles cu acordul pacientei. Prelevarea unei portiuni de endometru nu afecteaza capacitatea reproductiva a femeii donatoare si nu da nici un alt deficit. Portiunea respectiva se implanteaza printr-o interventie chirurgicala unei paciente cu patologie uterina. Mucoasa endometriala este indispensabila pentru pastrarea unei sarcini. Astfel de interventii au reusit si in spitalele de la noi din tara. Cu caracter experimental, un medic japonez a efectuat un transplant de uter in ansamblul sau, dar din pacate nu a generat o sarcina. Se mai practica, in cazul femeilor care au avut o interventie chirurgicala, reconstructii tubare cu propriul tesut. Este de fapt o operatie de plastie, dar care o poate ajuta pe pacienta respectiva sa devina mama.
- Sunt dese cazurile care sa necesite astfel de interventii?
- Din fericire, nu. Infertilitatea este o problema de cuplu. Cel mai adesea, e vorba de o infectie: virala, microbiana, fungica sau de o parazitoza. Femeia care vrea sa aiba un copil trebuie sa inceapa prin a-si face analizele uzuale: probele hepatice, de sange, sa verifice daca nu are hepatita sau infectii genito-urinare. Infectia si inflamatia locala impiedica dobandirea unor sarcini.
Daca nu se trateaza cuplul, pacienta se vindeca, dar partenerul nu. Barbatul poate sa tolereze unele infectii, fara semne aparente sau disconfort, reinfectandu-si sau reinfestandu-si partenera.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite