INTERVIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul rece perturba intregul sistem endocrin Odata cu venirea iernii, organismul este supus unor transformari mai mult sau mai putin benefice. Ce efecte are sezonul rece asupra pacientilor cu

Sezonul rece perturba intregul sistem endocrin
Odata cu venirea iernii, organismul este supus unor transformari mai mult sau mai putin benefice. Ce efecte are sezonul rece asupra pacientilor cu afectiuni endocrinologice, ne-a spus prof. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului National de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Capitala.
- Iarna bate la usa. In ce fel ii afecteaza vremea rece pe pacientii cu afectiuni endocrinologice?
- Temperatura scazuta, ca si cea ridicata constituie un element solicitant pentru organism, afectand bolnavii cu probleme endocrinologice. In cazul hipofunctiei glandulare, atat a corticosuprarenalei, cat si a tiroidei, pentru a face fata efectului de adaptare este nevoie si de o adaptare a terapiei, prin cresterea dozelor. Aceasta crestere se face, bineinteles, in functie de fiecare individ in parte, tinand cont de sex, ocupatie, varsta sau alte afectiuni pe care le are.
- Ce trebuie facut in cazul pacientilor cu insuficienta tiroidiana?
- Hormonii tiroidieni au un rol major in termoreglarea organismului. Cresterea dozelor terapeutice trebuie facuta direct proportional cu scaderea temperaturii. Trebuie tinut cont, insa, si de alte afectiuni pe care le are, eventual, pacientul. Daca este cardiac, de exemplu, nu se va trece la cresterea dozei. Tot in functie de temperatura si de alte boli, trebuie sa fie adaptat si tratamentul pentru pacientii cu insuficienta corticosuprarenala cronica primara sau secundara. Cresterea dozelor, pentru a nu se ajunge la o insuficienta corticosuprarenala acuta, este necesara si in cazul starilor febrile, al tulburarilor digestive sau al interventiilor chirurgicale. Sfatul meu este ca bolnavii cu insuficienta tiroidiana sau corticosuprarenala, precum si gravidele sau copiii cu varste mai mici de 10-12 ani si care sufera de insuficienta tiroidiana, sa consulte medicul endocrinolog in preajma sezonului rece. De asemenea, frigul poate afecta si pacientii cu hipertensiune. Pe langa vremea rece in sine, in perioada de iarna creste efortul fizic, prin purtarea hainelor mai groase sau mersul greoi prin zapada, dar se schimba si regimul alimentar. Asa ca toate bolile endocrinologice asociate cu hipertensiunea trebuie avute in vedere in aceasta perioada si este absolut necesara readaptarea dozelor terapeutice.
- Dar ce se intampla in cazul pacientilor cu hiperfunctie a glandelor endocrine?
- Cei cu hiperfunctie tiroidiana, de exemplu, suporta mult mai bine vremea rece. Pentru ei, iarna este ca un element terapeutic, in aceasta perioada putandu-se chiar trece la scaderea dozelor.
- Tot in timpul iernii, cei mai multi se ingrasa. Femeile, in general, se supun unor cure de slabire drastice, fara sa aiba vreun rezultat notabil. Ce le sfatuiti sa faca?
- Trebuie retinut ca nu exista cura de slabire ale carei rezultate sa fie in mod obligatoriu sigure in cazul oricarei persoane. Un regim de slabire trebuie individualizat, in functie de mai multi parametri. O cura foarte buna este cea care sa contina 1.000 de calorii pe zi, dispuse in mese mici si frecvente. Mesele mici si repetate la trei ore nu permit acumularea insulinei, hormon responsabil de cresterea ponderala. Daca se mananca o singura data pe zi, nu i se mai da posibilitatea organismului de a consuma ceea ce primeste si totul se depune. Dar numarul de calorii trebuie adaptat la consumul energetic al fiecarui individ, la profesia lui si la modul de viata. Un lucru foarte important este ca un regim alimentar neinsotit de consum energetic nu are rezultate. In plus, miscarea face bine la tot. De exemplu, cinci kilometri de mers pe jos scade glicemia cu 10 miligrame, creste masa musculara, te protejeaza cardiac, ponderal si osos. Ca vector de forta pe articulatia soldului, fiecare kilogram in plus are efectul a 800 de kilograme.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite