INTERVIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antibioticele nu sunt utile in gripa, dar au aparut medicamente antivirale specifice In aceasta perioada creste riscul de imbolnavire din cauza infectiilor respiratorii. Multi au tendinta sa nu prea

Antibioticele nu sunt utile in gripa, dar au aparut medicamente antivirale specifice
In aceasta perioada creste riscul de imbolnavire din cauza infectiilor respiratorii. Multi au tendinta sa nu prea dea importanta unei banale raceli. Altii cheama Salvarea la primele semne de febra si raguseala. Ce trebuie sa facem in acest sezon, ne-a explicat conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala.
- Cine trebuie sa se teama de raceala?
- Medicul de familie trebuie sa supravegheze indeaproape pacientii cu varsta mica (intre 0 si 5 ani), si mai ales in primul an de viata, sau persoanele de peste 65 de ani. Totusi, la copii, racelile din acest sezon fac parte dintr-un proces de instruire a imunitatii organismului, astfel incat organismul lor devine mai puternic luptand in copilarie cu infectiile. De aceea, in cazul copiilor nu trebuie "jugulata" orice stare febrila. De asemenea, in aceasta perioada trebuie supravegheati si pacientii care sufera de boli cronice, cum ar fi diabetul, insuficienta cardiaca, bolnavii cu imunodepresie, indusa de unele afectiuni sau in urma consumului unor medicamente, bronsita cronica obstructiva etc. La aceste persoane, orice stare febrila poate duce la complicatii grave sau chiar deces. De aceea, este important ca medicul de familie sa colaboreze cu un specialist sau sa recomande internarea pacientilor la risc. Dar cele mai multe raceli fac parte dintr-un proces de "normalitate" sezoniera.
- Cum pot fi prevenite aceste imbolnaviri?
- Masurile nespecifice se refera la evitarea aglomeratiei, expunerea la frig si umezeala, a altor persoane deja bolnave etc. Printre masurile specifice se numara vaccinarea antigripala. In acest fel, se limiteaza numarul de viroze. Vaccinul se recomanda incepand cu varsta de 6 luni si se poate face pana la data de 1 decembrie, dar numai dupa 2-3 saptamani apar anticorpii protectori. Exista insa perceptia falsa ca, daca te-ai vaccinat, nu te mai imbolnavesti de alte viroze. Avantajul celor vaccinati este ca daca fac totusi gripa, fac forme de boala mult mai usoare. La copii nu este nici o problema sa se efectueze vaccinarea antigripala o data cu alte vaccinari recomandate la varsta respectiva. Vaccinul trebuie efectuat de medicul de familie sau de medicul de intreprindere ori de personalul unui serviciu epidemiologic. Pentru persoanele alergice la vaccin se recomanda medicamente antigripale, adica produse care tintesc virusul gripal. Sunt, din acest an, accesibile si la noi, astfel de medicamente antivirale. Acestea trebuie prescrise de un specialist infectionist. Sugarii pot fi protejati de imbolnavirile de sezon, prin vaccinarea celorlalti membri din familie. Antiviralele se iau de la primele semne de boala, sau dupa contactul cu un bolnav de gripa si sunt eficiente in combaterii bolii, la cei care nu s-au vaccinat. Antibioticele existente pana acum nu luptau cu gripa, ci cu complicatiile bacteriene.
- Este necesara internarea?
- Trebuie in primul rand sa se faca diferenta intre simptomele racelii si cele ale gripei. Astfel, la raceala, simptomele constau in usturimi in gat, tuse iritativa, iar la gripa apar dureri musculare, bolnavul zace la pat, este afectata starea generala. Gripa lasa o depresie imuna care deschide "poarta" pentru aparitia unor infectii bacteriene. In cazul imbolnavirii se recomanda repaus la pat, un surplus de lichide caldute, vitamina C, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene si, evident, daca persoana isi permite antigripale specifice. Medicul de familie trebuie sa supravegheze starea pacientilor pentru a observa primele semne de complicatie ale gripei. Doar persoanele cu imunodepresie si cu factori de risc trebuie internate in spital in cazul unei gripe. La bolnavii diabetici, rata de internare in spital este de 3 ori mai mare, iar riscul unor complicatii date de gripa este de 6 ori mai mare. Exista tendinta ca la orice stare febrila sa se ia antibiotice. Acest tip de medicamente nu este indicat, pentru ca nu distrug virusul. In aceasta perioada, alimentatia trebuie sa fie echilibrata. Se recomanda consumul de proteine animale (lactate, branzeturi, carne).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite