INTERVIUL SAPTAMANII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerile abdominale aparute dupa masa se trateaza chirurgical - ne spune dr. Carmen Oproiu, medic primar gastroenterolog - Ce este insuficienta mezenterica cronica? - Este o afectiune rara, care

Durerile abdominale aparute dupa masa se trateaza chirurgical
- ne spune dr. Carmen Oproiu, medic primar gastroenterolog
- Ce este insuficienta mezenterica cronica?
- Este o afectiune rara, care se intalneste la aproximativ 5 la suta din totalul leziunilor ischemice. Aceasta insuficienta apare cu predilectie la persoanele varstnice. Cea mai frecventa cauza este ateroscleroza (95 la suta din cazuri), care afecteaza artera mezenterica superioara, aceea care vascularizeaza in intregime intestinul subtire. La acesti bolnavi, leziunile de ateroscleroza ale trunchiului celiac nu permit o vascularizatie adecvata a stomacului in timpul digestiei. Pentru a asigura necesarul sangvin, se produce un "furt" de sange prin arcada duodeno-pancreatica din artera mezenterica superioara. Dar in momentul in care alimentele patrund in intestin, artera mezenterica superioara nu mai poate oferi minimum de sange necesar pentru functiile intestinului subtire, aparand ischemia intestinala si durerea abdominala superioara.
- Care sunt simptomele acestei afectiuni?
- Simptomul cel mai important este durerea care apare in timpul mesei sau dupa masa si este localizata in abdomenul superior, uneori cu iradiere in spate. Durerea are caracter de crampa si dureaza initial 1-2 ore. Pe masura ce boala avanseaza, simptomul poate dura ore sau chiar sa fie continua. In aceasta situatie se suspicioneaza iminenta unei insuficiente acute, adica a unui infarct mezenteric.
Un alt simptom important este scaderea ponderala. Pierderea in greutate este atribuita in special fricii bolnavilor de a se alimenta si de a-si provoca durerea. La examenul fizic se constata denutritie de diferite grade, prezenta de sufluri abdominale si la 50 la suta din cazuri coexistenta ateruatozei coronariene sau periferice.
- Cum se poate stabili diagnosticul?
- Diagnosticarea nu se poate face decat in momentul aparitiei simptomelor. Insuficienta mezenterica cronica se confunda cel mai frecvent cu neoplasmele, pancreatita cronica, bolile peptice, litiaza coledociana. Diagnosticarea se poate face in primul rand pe criterii clinice. Trebuie spus ca examenele de laborator de rutina nu au nici o valoare clinica. Metoda importanta de screening, cea care orienteaza diagnosticul si in multe situatii poate chiar sa precizeze leziunile, este examenul ecografic DOPPLER. Prin acesta se pot evidentia atat leziunile, cat si tulburarile functionale consecutive: stenoze arteriale de diferite grade, prezenta fluxului sangvin in arterele examinate, viteza fluxului, cuantificarea rezistentei vasculare etc. In cazurile severe, care necesita imediat o rezolvare chirurgicala, este obligatorie efectuarea angiografiei selective pentru evaluarea trunchiurilor, a stenozelor, dar si a retelei colaterale. Tehnici mai moderne presupun folosirea rezonantei magnetice, angiografia tridimensionala in timpul exercitiului respirator si tonometria.
- Care sunt posibilitatile terapeutice?
- Prima optiune terapeutica este revascularizarea chirurgicala prin efectuarea unor interventii de tip by-pass, grefa vasculara, reconstructie. Aceasta se efectueaza la bolnavii cu stare generala buna si cu o retea de colaterale functionala. Statistici recente din SUA arata ca mortalitatea este de 10 la suta, iar succesul terapeutic se inregistreaza la 9 la suta din cazuri. Cea de-a doua metoda este angioplastia transparietala intraluminala. Este recomandata pacientilor cu starea de sanatate mai precara. Mortalitatea este tot de 10 la suta, succesul terapeutic, de peste 63 la suta, dar recurentele apar intr-un procent de 10-67 la suta.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite