INTERVIUL SAPTAMANII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru depistarea precoce a cancerului de san nu este suficienta palparea - ne spune dr. Mihai Lesaru, medic primar radiolog la Institutul Fundeni din Capitala Incidenta crescuta a cancerului de

Pentru depistarea precoce a cancerului de san nu este suficienta palparea
- ne spune dr. Mihai Lesaru, medic primar radiolog la Institutul Fundeni din Capitala
Incidenta crescuta a cancerului de san a determinat Ministerul Sanatatii si unele organizatii neguvernamentale sa demareze cateva campanii de constientizare a riscului in randul femeilor. Ce ar trebui facut in continuare pentru ca mortalitatea provocata de cancerul de san sa scada, ne-a spus dr. Mihai Lesaru, medic primar in radiologie si imagistica de la Institutul Clinic Fundeni din Capitala.
- Au aparut ceva rezultate in urma campaniilor de informare?
- Efectele s-au vazut sub aspectul prezentarii la medic intr-un numar tot mai mare al pacientelor pentru examene imagistice, adica pentru ecografie si mamografie. Trebuie spus ca aceste campanii au fost o prima etapa spre a face ceva mai bun. Ne aflam in stadiul in care incercam sa depistam leziuni cat mai mici, dar, din pacate, in momentul actual ne sunt adresate leziuni deja palpabile. Spre ceea ce tindem este sa obtinem depistarea unor leziuni nepalpabile, denumite, stiintific, infraclinice. Adica atunci cand exista cancer in san, dar tumora nu este atat de mare incat sa se depisteze palpabil. Cancerul depistat in stadiu incipient inseamna ca pacienta are mai multe sanse de vindecare.
- Cum se poate face diagnosticarea precoce a cancerului de san?
- Principalele metode de depistare sunt cele imagistice, dintre care in prim-plan este mamografia. Acest examen imagistic este destinat in special femeilor expuse riscului aparitiei cancerului de san, adica cu varsta de peste 50 de ani, care sunt in perioada de menopauza. De la aceasta varsta, indiferent daca exista sau nu anomalii palpatorii, pacienta trebuie sa efectueze o mamografie la fiecare doi ani.
- Statisticile arata ca varsta la care apare cancerul de san este in scadere. Cum se poate face depistarea la femeile sub varsta de 50 de ani?
- Exista doua metode imagistice principale destinate explorarii sanului. Prima este mamografia, iar cea de-a doua, ecografia. Ca protocol de investigare, in cazul femeii de peste 35 de ani, care se prezinta la medic cu acuze personale, se recomanda ca prim examen mamografia, iar daca rezultatul nu este concludent, se apeleaza la ecografie. Sub varsta de 35 de ani, in prima instanta se face ecografia, deoarece nu este un examen iradiant, iar sanul acestor femei este greu de explorat mamografic. Daca este cazul, se efectueaza si mamografia completata eventual de punctia in scop diagnostic a leziunii descoperite. Varsta depistarii acestei afectiuni a scazut si datorita campaniilor de informare care au determinat femeile sa vina din timp la medic, chiar pentru leziuni care aparent erau banale.
- Mamografiile se pot efectua gratuit?
- In acest moment, toate spitalele judetene si unele centre nationale au fost dotate cu laboratoare de mamografie. In momentul in care exista o recomandare de la medic. La Institutul Oncologic Bucuresti, la Spitalul Coltea, la Centrul de Depistare Renasterea, precum si la unele centre private, aceste examene se fac gratuit atunci cand exista toate materialele necesare. In rest, la alte laboratoare pacienta trebuie sa plateasca o taxa cuprinsa intre 300.000 si 1,2 milioane de lei pentru mamografie. Deocamdata, lucrurile nu sunt foarte clare, cine poate beneficia de gratuitate.
- Dar specialisti avem?
- Ca numar de personal specializat suntem destul de deficitari. Medicul radiolog trebuie sa interpreteze corect mamografia sau ecografia si sa ofere maximum de informatie pacientei. Schimbarile survenite in tehnicile de imagistica a sanului au evoluat mult, facand din aceasta latura a activitatii radiologice o subspecialitate. In cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala s-au organizat cursuri postuniversitare de supraspecializare. Primii pasi au fost facuti impreuna cu prof. dr. Froment de la Universitatea Claude Bernard din Lyon, care se afla in legatura cu prof. dr. Serban Georgescu, de la Catedra de Radiologie de la UMF Bucuresti. Sarcina noastra este sa continuam pregatirea radiologilor. In acest sens, am primit sarcina de a ma ocupa de organizarea cursului de senologie imagistica. Practic, in Romania, nu putem spune ca exista un program sistematic si unitar de depistare. Speram sa avem ajutorul unor asociatii americane, cum este American Health Alliance, sa dezvoltam acest program. In orice program de acest gen, rezultatele se vad de-abia dupa 5-6 ani. Speram ca, in cativa ani, sa spunem ca am reusit sa reducem mortalitatea prin cancer de san, asa cum s-a reusit si in alte tari care fac depistare sistematica.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite