INTERVIUL SAPTAMANII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chirurgia - solutia pentru boala oaselor de sticla - sustine conf. dr. Gheorghe Burnei, seful Sectiei de ortopedie de la Spitalul Marie Curie din Bucuresti Exista copii care nu au alergat niciodata,

Chirurgia - solutia pentru boala oaselor de sticla
- sustine conf. dr. Gheorghe Burnei, seful Sectiei de ortopedie de la Spitalul Marie Curie din Bucuresti
Exista copii care nu au alergat niciodata, care nu au dat cu piciorul intr-o minge, care nu pot sari un gard. Orice lovitura, cat de usoara, chiar simpla ridicare de pe scaun, le poate rupe oasele. Cu timpul, dupa fracturi repetate, membrele se deformeaza, iar mersul devine imposibil. Peste 3.000 de romani sufera de afectiunea numita, popular, boala oaselor de sticla. Cum se poate trata, aflam de la dl. conf. dr. Gheorghe Burnei.
- De la ce varsta ar trebui inceput tratamentul?
- Multi pacienti nu stiu ca exista tratamente moderne, ca urmare se resemneaza si raman cu infirmitati marcante care atrag si suferinte psihice. Copiii ar trebui adusi la consult imediat ce se observa o fragilitate a osului, pentru a se preciza forma clinica si a se institui tratamentul adecvat.
- Care este acesta?
- Incepand de la varsta de doi ani, se aplica tije telescopice in interiorul osului, fixate intraarticular. Acestea permit cresterea normala, adaptandu-se ritmului de crestere al copilului. Inlocuirea se face dupa un interval mult mai lung decat la metodele clasice, putand varia intre 6 si 8 ani. De la 15 ani, daca nu mai creste in inaltime, ele raman definitive. Tija previne aparitia fracturilor spontane si a distorsiunilor.
- Se pot corecta distorsiunile deja instalate?
- Da, la orice varsta, chiar si la adulti. Se practica multiple osteotomii si se centreaza axul anatomic, care permite repozitionarea corecta a suprafetelor articulare. Mersul se reia, iar activitatea fizica, cu precautiile necesare, se apropie de normal.
- Cate cazuri ati salvat pana acum?
- Pana acum am depasit 30 de interventii, limitarea fiind data de lipsa tijelor. Majoritatea au fost obtinute prin straduintele fundatiei catolice "Let us dry the tears", din Irlanda. Pe langa chirurgie e nevoie si de tratament medical, cu substante folosite si pentru osteoporoza.
- Sunt boli inrudite?
- Boala oaselor de sticla este, de fapt, o forma de osteoporoza la copil, determinata genetic. Boala se poate manifesta si la adolescenti sau adultii tineri, iar tratamentul mixt, medical si chirurgical, este asemanator.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite