INTERVIUL SAPTAMANII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conjunctivita alergica apare si iarna Medicii specialisti oftalmologi se confrunta foarte des cu cazuri de conjunctivita alergica. Despre simptomele si modul de tratare ale acestei afectiuni ne-a

Conjunctivita alergica apare si iarna
Medicii specialisti oftalmologi se confrunta foarte des cu cazuri de conjunctivita alergica. Despre simptomele si modul de tratare ale acestei afectiuni ne-a vorbit dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice din Capitala.
- In ce conditii apare conjunctivita alergica?
- Conjunctivita alergica era raspandita si aparea cu predilectie in perioadele mai calde, dar aceasta regula nu se mai respecta. Cauzele aparitiei unei astfel de afectiuni tin de poluare, dar si de folosirea anumitor farduri, creme de fata, creioane dermatograf, solutii de ras sau dupa ras si a altor picaturi de ochi in afara celor antialergice.
- Care sunt simptomele acestei afectiuni?
- In aceasta afectiune, conjunctiva devine rosie si apare un exces de secretie, totusi nu foarte abundenta. In plus, pacientul acuza mancarimi si, de cele mai multe ori, are tendinta sa se frece la ochi, lucru care nu face decat sa ii dauneze. In ceea ce priveste tratamentul conjunctivitei alergice, in primul rand este absolut necesara spalarea cu apa rece si sapun. Este total exclusa folosirea picaturilor care contin antibiotice, pentru ca acestea pot agrava starea alergica. O greseala pe care o fac foarte multi dintre pacienti este ca se duc direct la farmacie, unde, cel mai adesea, li se dau astfel de picaturi cu antibiotice. Bineinteles ca cel mai indicat este consultarea medicului specialist oftalmolog, care este cel mai in masura sa stabileasca tratamentul. Acesta consta in coliruri dezinfectante usoare sau, in cazul in care pacientul nu este hipertensiv, in coliruri cu preparate care contin adrenalina. Sunt cazuri in care alergia cuprinde si fata. In astfel de situatii, trebuie ales si un tratament general antialergic. In plus, pacientul trebuie sa aplice pe fata si pe pleoape un unguent oftalmic cu cortizon. Destul de grav este atunci cand aceste conjunctivite alergice apar la copii din cauza prafului de creta, astfel incat acestia pur si simplu nu mai pot intra in sala de clasa. In aceste cazuri, este absolut necesar tratamentul general antialergic, pe langa cel local.
- Cum se poate preveni aparitia conjunctivitei alergice?
- Este bine de stiut ca aceasta afectiune oftalmologica nu este contagioasa. Persoanele care stiu ca sunt alergice la anumite substante trebuie sa fie foarte atente la medicamentele pe care le iau pentru ca acestea sa nu le contina. In plus, trebuie evitate locurile in care sunt multe noxe si nu trebuie, sub nici o forma, sa-si atinga cu vata, tifon sau cu mana conjunctiva.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite