INTERVIUL SAPTAMANII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capsula endoscopica are limitele ei ne spune dr. Mircea Manuc, sef de lucrari in Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Fundeni Videopilula sau capsula endoscopica, intens mediatizata in ultimele

Capsula endoscopica are limitele ei
ne spune dr. Mircea Manuc, sef de lucrari in Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Fundeni
Videopilula sau capsula endoscopica, intens mediatizata in ultimele zile, a dat sperante pacientilor care au nevoie de o explorare a tubului digestiv. Endoscopia video, clasica, nu e o metoda placuta, multi amanand examenul de teama disconfortului. Dr. Mircea Manuc, sef de lucrari in Clinica de Gastroenterologie Fundeni, ne explica modul de functionare a dispozitivului si ne prezinta posibilitatile noului sistem.
- Cum arata si cum functioneaza capsula video?
- Sistemul e compus dintr-o capsula de 11/26 milimetri, cu greutatea de 3,7 grame, acoperita cu un plastic biocompatibil si un receptor. Acesta are un pret asemanator unui fibroscop video, situat in jurul a 40.000 de euro. Capsula e de unica folosinta si costa circa 400 de euro. A fost scoasa pe piata in 2000, iar in 2001 s-au incheiat experientele pe animale, primind aprobarea pentru utilizarea la om. Tehnica suscita un interes deosebit, peste 300 de articole stiintifice pe aceasta tema fiind deja scrise, in intreaga lume.
- Cum se realizeaza investigatia?
- Pacientul trebuie sa nu mai manance cu 8-12 ore inainte, nu are voie sa ia antibiotice sau antispastice, care pot incetini tranzitul intestinal. Videocapsula e inghitita si porneste in explorarea tubului digestiv. Ea inregistreaza 2 imagini pe secunda, timp de 8 ore, si le transmite prin unde radio la receptor. De aceea, procedeul e interzis celor care au pace-maker. Pastila se evacueaza pe cai naturale, iar rezultatele sunt "citite" si interpretate de medic in 2-4 ore.
- Care ar fi dezavantajele procedeului? De ce se mai foloseste endoscopia clasica?
- Costurile mari de operare fac ca procedeul sa nu fie decontat de sistemul public, nicaieri in lume. Nu exista nici suficienti specialisti care sa interpreteze rezultatele. Ganditi-va ca, la Fundeni, realizam, astazi, 30-40 de endoscopii zilnic. Nu poti sta 4 ore pentru un singur pacient. Alt dezavantaj major ar fi imprecizia in explorarea "capetelor" de tub digestiv. Capsula video trece prea rapid prin esofag si nu "vede" bine stomacul. Nici colonul nu-l exploreaza foarte bine. Pot scapa astfel neobservate diferite leziuni s.a. Capsula video nu ne permite prelevarea de probe pentru biopsie sau manevre terapeutice (rezectii, cauterizari). Manevrele endoscopice clasice permit ca enorm de multe interventii sa fie facute pe loc, fara bisturiu.
- Care sunt, deci, indicatiile?
- Pe langa avantajele ce tin de confortul pacientului, capsula endoscopica e valoroasa in explorarea intestinului subtire. Suspiciunile de polipi, tumori, hemoragiile din cauze neprecizate, cu endoscopii si colonoscopii negative, diareea cronica pot fi diagnosticate de capsula video. Aceasta se mai recomanda si pacientilor care au in familie cazuri de polipoza intestinala. In concluzie, capsula video nu va inlocui endoscopia, ci o va completa, pentru a explora zonele in care accesul endoscopic e dificil.
- S-a mai folosit capsula video in Romania?
- De ceva vreme, procedeul este folosit si la Spitalul Militar "Dr. Ionescu Agripa", iar experienta medicilor de acolo va fi prezentata, in luna mai, la reuniunea Societatii de Gastroenterologie Bucuresti.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite