INTERVIUL SAPTAMANII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultatia virtuala prin Internet e posibila la Institutul Fundeni Subfinantarea si mult invocata gestionare ineficienta a fondurilor existente mentin criza din sistemul sanitar. Pentru a cunoaste

Consultatia virtuala prin Internet e posibila la Institutul Fundeni
Subfinantarea si mult invocata gestionare ineficienta a fondurilor existente mentin criza din sistemul sanitar. Pentru a cunoaste exact "hibele" sanatatii ar fi important de folosit un sistem informatic. Cum il ajuta calculatorul pe medic, cat si pe manageri, ne-a explicat prof. dr. Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Fundeni, care a condus o echipa ce a pus la punct un astfel de sistem, prin forte proprii.
- Cum ar ajuta un sistem informatic Sanatatea?
- Prin acest sistem am avea o imagine clara asupra necesarului de resurse care trebuie investite si asupra cheltuielilor actuale din Sanatate. Astfel, ar fi toate datele de colectare si de raportare a datelor despre pacientii internati in spitale si despre consumul de resurse medicale, reprezentate de cheltuieli pentru investigatii paraclinice, medicamente, consumabile etc. In centrul pe care il conduc am reusit sa concepem un "traseu virtual" al pacientului in cadrul clinicii, care pleaca de la biroul de internari si se opreste in momentul externarii. Medicii au dreptul sa acceseze numai datele cu caracter personal necesare pentru indeplinirea atributiilor de serviciu, pastrandu-se confidentialitatea.
- Cum usureaza calculatorul munca medicului?
- Al doilea aspect urmarit in acest demers a fost acela de a usura munca medicului curant si de a scurta intervalul de timp in care se redacteaza biletele de externare. Aplicatia de la noi din clinica rezolva si problema raportarii pe caz rezolvat la Casa de Asigurari, fiecare diagnostic de externare si explorarile functionale fiind codificate, asa cum se cere. Un operator de calculator nu are calificarea necesara pentru a realiza o codificare corespunzatoare, si o codificare gresita poate insemna scaderea veniturilor la nivelul spitalului. La noi acest lucru il poate face medicul. Sistemul aplicat la noi are motor de cautare de coduri, astfel incat prin cuvinte-cheie se ajunge "din doua click-uri de mouse" la diagnosticul dorit.
- Sistemul din Centrul de gastroenterologie poate fi extins la nivelul spitalului?
- Tinand cont de complexitatea cazurilor internate in centrul nostru si de faptul ca traseul bolnavului prin spital implica si alte sectii, s-a urmarit realizarea unui sistem informatic cat mai flexibil, care sa poata fi aplicat in orice alta clinica, indiferent de profil. Avantajul direct vizibil este, pe de o parte, accesul rapid la toate informatiile despre un pacient, atunci cand vine de urgenta in clinica si nu poate spune ce analize si investigatii a efectuat. Pe de alta parte, este permis accesul "de la patul bolnavului" a tuturor explorarilor paraclinice efectuate, inclusiv filmul unei endoscopii sau un examen microscopic "pe viu". Alt avantaj direct consta in posibilitatea de comunicare internationala a datelor unui caz complex pe care nu-l putem rezolva in clinica. Transmisia prin Internet a "dosarului" pacientului dureaza cateva secunde. La consultatiile virtuale se pot urmari si modificarile in endoscopie sau in microscopie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite