INTERVIUL SAPTAMANII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stimulatorul cardiac - computerul care dirijeaza contractiile inimii Unii pacienti care sufera de boli de inima au nevoie de stimulatoare cardiace. Cand avem nevoie de un pacemaker, ne-a explicat

Stimulatorul cardiac - computerul care dirijeaza contractiile inimii
Unii pacienti care sufera de boli de inima au nevoie de stimulatoare cardiace. Cand avem nevoie de un pacemaker, ne-a explicat dr. Radu Ciudin, seful departamentului de electrofiziologie interventionala al Institutului de Cardiologie "C.C. Iliescu" din Bucuresti.
- Ce sunt stimulatoarele cardiace?
- Primele stimulatoare au inceput sa se foloseasca acum 50 de ani in Occident. Era utilizata o sonda, introdusa in inima, care insa nu tinea cont de activitatea cordului. Dupa aceea, specialistii si-au dat seama ca ritmul inimii poate intra in contradictie cu stimulatorul. Pana la urma s-a ajuns la niste stimulatoare implantate si in atrii si in ventricole, astfel incat sa nu modifice contractiile inimii. Aceste aparate au trebuit apoi perfectionate si pentru a se adapta efortului fizic depus de pacient. Actualele aparate sunt niste microcomputere care au o memorie ce inregistreaza activitatea inimii si pot ajuta contractilitatea cardiaca.
- Cati romani au nevoie de pacemaker?
- Romania este putin in urma in acest domeniu. Nu am reusit sa implantam decat 60-70 de stimulatoare la un milion de locuitori. Adica, in Romania nu se realizeaza decat 1.800 de implanturi intr-un an, din care 40 la suta se fac la C.C. Iliescu. In Belgia sau in Germania, de exemplu, gasim 750 de stimulatoare la un milion de locuitori. Chiar si Cehia sta mai bine decat noi, avand 450 de pacemakere la un milion de locuitori. Asta nu inseamna ca romanii sunt de 10 ori mai sanatosi. Din pacate, anual 7.000-8.000 de pacienti raman fara stimulatoare cardiace. Tragic este ca jumatate dintre acesti bolnavi mor fara un astfel de stimulator, din cauza ca dezvolta insuficienta cardiaca. Un astfel de aparat costa 500-600 de euro, modelul simplu si poate ajunge la 4.500 de euro, in cazul dispozitivelor complexe. Un stimulator poate functiona 7, 8 sau chair 10 ani. Acest lucru inseamna ca pentru un astfel de bolnav, costul stimulatorului este de 5 euro pe luna, o suma mica in comparatie cu tratamentul medicamentos.
- In cazul caror afectiuni este indicat stimulatorul cardiac?
- In functie de afectiune, inima poate bate mai rar sau din contra mai repede. Si din cauza unor medicamente, ritmul cardiac ar putea sa fie afectat. Un astfel de dispozitiv se poate implanta si pentru unele cazuri de insuficienta cardiaca. De 18 luni, in aceasta afectiune, la Institutul "C.C.Iliescu" se realizeaza resincronizare cardiaca prin stimulare biventriculara. Pacemaker-ul se mai poate aplica si in cazul cardiomiopatiei dilatative sau cardiomiopatiei hipertrofice. Stimulatoarele sunt indicate si la copiii care sufera de boli cardiace congenitale. O alta indicatie terapeutica este fibrilatia atriala. Este important ca acesti pacienti sa fie monitorizati, astfel incat sa se observe din vreme orice tulburare de ritm. Se mai pot folosi si procedee de electrofiziologie intracardiaca interventionala care se numesc ablatii cu radiofrecventa, adica se realizeaza o cauterizare a zonei "defecte" din structura electrica a inimii.
- Cu cat prelungeste viata un pacemaker?
- Supravietuirea depinde de boala care a dat tulburarile de ritm cardiac. Aceste tulburari ar putea fi produse de un infarct, in care supravietuirea depinde si de alti factori. Tulburarile de ritm, odata rezolvate de pacemaker, nu mai afecteaza calitatea si durata vietii. Important ar fi ca acest gen de stimulatoare sa se poata implanta si in spitalele judetene. In prezent, aceste interventii nu se realizeaza decat in centrele universitare, cum ar fi Bucuresti, Targu Mures, Cluj, Iasi si Timisoara. Pe langa centre, ar trebui sa fie pregatiti si mai multi cardiologi in aceasta privinta.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite