INTERVIUL SAPTAMANII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capusele din parcuri pot transmite boli grave ne avertizeaza dr. Alexandru Rafila Primavara si vara, exista riscul aparitiei unor afectiuni transmise de la animal la om. Capusele sunt un astfel de

Capusele din parcuri pot transmite boli grave
ne avertizeaza dr. Alexandru Rafila
Primavara si vara, exista riscul aparitiei unor afectiuni transmise de la animal la om. Capusele sunt un astfel de vector al contaminarilor. Care sunt bolile si cum se pot preveni, ne-a explicat dr. Alexandru Rafila, director general al Directiei de Sanatate Publica si Inspectie de Stat din cadrul Ministerului Sanatatii.
- Ce boli se pot transmite de la capuse?
- Exista anumite afectiuni, boli infectioase, care se pot transmite de la animal la om prin intermediul unor vectori, cum ar fi capusele. Boala Lyme este produsa de o spirocheta, numita Borrelia burgdorferi. Este o afectiune care se manifesta ca o infectie asemanatoare cu gripa, adica apar febra, frisoanele, dureri musculare si cefalee. Netratata, boala evolueaza, iar dupa o aparenta vindecare, la cateva saptamani sau chiar luni, pot aparea dureri articulare, manifestari neurologice cu meningita, paralizie de nerv facial sau boli cardiace. Manifestarile cardiace pot fi insotite de pericardita si tulburari de ritm. In functie de complicatii, boala poate fi fatala bolnavului. Multi dintre cei care se imbolnavesc au fost intepati de o capusa in timpul unei drumetii la munte, din cauza ca au dormit in locuri neamenajate, in iarba sau fan. Simptomele acestei afectiuni pot aparea chiar si dupa ani de la intepatura capusei. Diagnosticul se poate stabili numai pe baza unor teste serologice, care se efectueaza la Institutul Cantacuzino. O alta afectiune este febra butonoasa, care face parte din grupul febrelor patate. Acest gen de afectiuni se manifesta mai ales in regiunea mediteraneeana, dar s-au inregistrat cazuri rare si la noi in tara. Febra butonoasa apare mai ales in perioada de primavara-vara si se manifesta ca o boala febrila insotita de manifestari cutanate. Febra butonoasa este produsa de un agent patogen, Rickettsia conorii, acesta determinand afectiuni proeminente la nivelul pielii si cateodata focare de inflamatie vasculara la nivelul organelor interne. In ambele afectiuni, tratamentul este antibiotic si simptomatic.
- Cum se pot preveni aceste imbolnaviri?
- Profilaxia consta in intreruperea lantului infectiei, respectiv prin utilizarea de substante deparazitare pentru cainii din apartamente sau gospodarii. De asemenea, se recomanda deratizarea si utilizarea de echipamente de protectie, in cazul in care persoana intra in contact cu un eventual purtator al acestor paraziti. Alte amanunte pot fi obtinute de la laboratoarele de entomologie din cadrul Directiilor de Sanatate Publica.
- Ce alte afectiuni pot aparea odata cu venirea verii?
- In sezonul estival, mult mai frecvente sunt toxiinfectiile alimentare. Acestea pot fi cauzate de consumul de alimente pastrate sau prelucrate necorespunzator. Trebuie evitat consumul de alimente direct de pe strada, cum ar fi inghetata la dozator, de produse perisabile (preparate din carne, prajituri) care nu sunt pastrate in conditii corespunzatoare. De asemenea, nu sunt recomandate cumpararea si consumarea de lapte si produse lactate din locuri neamenajate.
- Cum pot fi evitate imbolnavirile de hepatita A?
- Hepatita A este o boala a mainilor murdare si a consumului de apa nesigura din punct de vedere microbiologic. Aceasta afectiune poate aparea in urma unor inundatii, care afecteaza calitatea apei din fantani in mediul rural. De aceea, autoritatile de sanatate publica sunt pregatite sa intervina atat pentru controlul apei in astfel de situatii, cat si pentru transmiterea de recomandari care sa previna imbolnavirile de natura digestiva. Incepand cu aceasta perioada, Directiile de Sanatate Publica monitorizeaza evolutia imbolnavirilor de meningoencefalita, pentru a putea lua imediat masuri in cazul in care se semnaleaza astfel de cazuri. In acest fel se incearca evitarea cazurilor de meningoencefalita cu etiologie virala de tip epidemic transmisa de tantari.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite