INTERVIUL SAPTAMANII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urgentele stomatologice sunt tratate gratuit O durere de dinte sau masea este intotdeauna neplacuta, si face necesara prezentarea de urgenta la medicul stomatolog. Ce trebuie facut in cazul unor

Urgentele stomatologice sunt tratate gratuit
O durere de dinte sau masea este intotdeauna neplacuta, si face necesara prezentarea de urgenta la medicul stomatolog. Ce trebuie facut in cazul unor urgente si, mai ales, cum putem preveni problemele dentare, ne-a spus dr. Mihaela Alexandra Dancs, medic specialist in stomatologie generala.
- Ce tip de afectiuni pot reprezenta o urgenta stomatologica?
- Durerea, inflamatia si supuratia (abcesele), traumatismele, fracturile dentare, de punti sau de proteze reprezinta urgente stomatologice. O astfel de urgenta poate aparea din cauza cariilor netratate la timp. O carie neobturata duce la aparitia inflamatiei pulpare, iar procesul infectios se poate intinde pana la os. Durerile sunt neplacute, iar in cazurile extreme, poate fi necesara extractia. Chiar si in cazul unei dureri suportabile, ar fi recomandabil ca pacientul sa se prezinte la medic. Din pacate, multe persoane prefera sa ia medicamente, fara sa consulte in prealabil un stomatolog. Un analgezic poate calma momentan durerea, dar problema de baza nu se rezolva. Daca se intarzie prezentarea la medic se ajunge la complicatii. Trebuie spus ca anestezia se instaleaza mai greu in cazul inflamatiilor cu puroi. In cazul unei urgente, stomatologul nu trebuie sa amelioreze doar durerea, ci si starea generala a pacientului. De asemenea, trebuie stopata infectia. Asadar, poate fi nevoie de un tratament medicamentos si un altul de specialitate.
- In cazul urgentelor stomatologice, costul tratamentului este suportat de Casa de Asigurari de Sanatate?
- In cazul in care un pacient se prezinta la un cabinet care are contract cu Casa de Asigurari, tratamentul urgentelor este gratuit. Totusi, din punct de vedere deontologic, medicul are obligatia clara sa rezolve o urgenta. In functie de ora la care apare urgenta, pacientul poate gasi asistenta la cabinetele din cadrul Facultatii de Stomatologie din Calea Plevnei din Bucuresti. In Capitala sunt si unele cabinete cu program non-stop.
- Cum se pot evita aceste probleme?
- In primul rand, prin controale stomatologice preventive care trebuie efectuate de doua ori pe an. Trebuie spus ca in cazul unei extractii este bine ca spatiul sa nu ramana gol, iar pacientul sa opteze pentru o lucrare. In cazul unei extractii, ceilalti dinti tind sa migreze spre spatiul ramas liber. Dintii vecini se raresc, cel de jos are tendinta de a urca spre spatiul liber etc. Din aceasta cauza apar probleme articulare, ocluzale, contacte premature si dureri de dinti etc.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite