INTERVIU - Mai ales iarna, vitaminele fortifica organismul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In anotimpul rece, copiii sunt mult mai predispusi la infectiile respiratorii. Astfel, un copil din trei poate face gripa, spre deosebire de adulti, cand doar unul din zece se imbolnaveste. Copilul

In anotimpul rece, copiii sunt mult mai predispusi la infectiile respiratorii. Astfel, un copil din trei poate face gripa, spre deosebire de adulti, cand doar unul din zece se imbolnaveste. Copilul sau adolescentul este lipsit in aceasta perioada de suportul pe care il ofera vitaminele din legumele sau fructele proaspete, ceea ce face necesara completarea dietei zilnice cu suplimente de multivitamine si minerale. Conf. dr. Dumitru Matei, de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului "Alfred Rusescu", ne-a spus mai multe despre rolul vitaminelor.
- Ce rol au vitaminele in dezvoltarea copilului sau adolescentului?
- Vitaminele, sau aminele vietii, denumire propusa la inceputul secolului trecut de catre chimistul polonez Cazimir Funk, sunt absolut indispensabile pentru o viata echilibrata, normala. Ele intervin in numeroase reactii care asigura buna functionare a organismului, in fiecare etapa a vietii existand alte nevoi. Deficitul uneia sau alteia dintre vitamine poate determina anumite stari de disconfort sau afectiuni, asa-numitele "boli carentiale".
- Cat de utile sunt vitaminele in anotimpul rece?
- Ele au efecte multiple, de fortifiere a organismului in aceasta perioada a anului, cand riscul infectiilor respiratorii creste foarte mult. Lor trebuie sa le adaugam un grup de 21 de minerale, printre care se numara fierul, cromul, calciul, iodul, magneziul si seleniul. Ele sunt necesare in cantitati mici pentru buna functionare a tuturor celulelor, avand un rol important in cresterea performantelor psihice si intelectuale, precum si in ameliorarea functiilor cardiace.
- Conservele pregatite toamna pot asigura necesarul de vitamine?
- Conservele pot sa acopere intr-o anumita proportie nevoile nutritive ale organismului. Ele nu pot asigura, insa, in totalitate, copilului sau adolescentului necesarul de vitamine obtinut pe timpul verii din legumele si fructele proaspete.
- Ce recomandati parintilor?
- Dupa atingerea varstei scolare, alegerea dietei nu se mai poate face doar de catre parinte. Copiii incep sa decida singuri, iar locul lactatelor si al fructelor este luat de sucurile acidulate si gustarile de tip snacks sau fast-food, ceea ce poate deregla organismul. Nu rare sunt cazurile cand parintii solicita doctorului medicamente "de intarire", deoarece copilul lor este cam palid, are apetit capricios si performante scolare scazute. in acest caz este recomandata administrarea de complexe de vitamine si minerale. Astfel, preparatele care contin vitamine (A, C, grupul de vitamine B) sunt utile in aceasta perioada de crestere a frecventei infectiilor respiratorii, marind imunitatea organismului. La fel de utila este si vitamina D, care fixeaza calciul in oase, in conditiile in care expunerea la soare este redusa.
- Exista riscuri pentru copil in cazul in care doza de multivitamine este marita de mamicile prea grijulii?
- Trebuie sa avem in vedere posibile riscuri, dar ele sunt mici, comparativ cu alte categorii de medicamente, care au efecte secundare nedorite multiple. in general, doar vitaminele A si D creeaza riscuri, in cazul in care se administreaza cantitati de trei-patru ori mai mari decat doza zilnica obisnuita. De aceea, este recomandat sa se administreze un singur tip de complex de vitamine si minerale, preferabil la recomandarea medicului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite