INTERVIU - Pancreatita acuta, boala Revelionului, se evita mancand putin si des

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa cele sase saptamani de post, orice exces alimentar va poate strica sarbatorile de iarna. Persoanele gurmande si sedentare sunt cele mai predispuse la pancreatita acuta. Cum poate fi evitata

Dupa cele sase saptamani de post, orice exces alimentar va poate strica sarbatorile de iarna. Persoanele gurmande si sedentare sunt cele mai predispuse la pancreatita acuta. Cum poate fi evitata aceasta afectiune extrem de periculoasa, ne-a explicat conf. dr. Sorin Simion, seful Clinicii de Chirurgie Generala si directorul Spitalului Colentina din Capitala.
- Cand apare pancreatita acuta?
- Schimbarea brusca a alimentatiei, mai ales dupa o perioada in care organismul a fost ferit de mancaruri grase, poate duce la aparitia pancreatitei acute. Boala inseamna, de fapt, o autodistrugere a pancreasului, din cauza activarii in exces a fermentilor pancreatici. Acesti fermenti sunt niste enzime care ajuta la digestie. Cresterea concentratiei acestor enzime duce la distrugerea acestui organ si odata cu el sunt afectate si celelalte functii ale organismului.
- Care sunt persoanele predispuse la aceasta afectiune?
- Pancreatita acuta apare mai frecvent la persoanele gurmande, sedentare, obeze, la consumatorii de alcool si la pacientii cu afectiuni ale vezicii biliare, in special cu litiaza veziculara. Totusi, nimeni nu este ferit de aceasta afectiune. Literatura de specialitate arata ca fiecare persoana a trecut macar odata printr-un puseu de pancreatita acuta. Am avut si o pacienta in varsta de 18 ani care a tinut post si, dupa digestia unui singur carnat, a facut pancreatita acuta. Ea nu consuma alcool si nu avea pietre la fiere. Fiecare organism reactioneaza diferit dupa mesele bogate in grasimi.
- Ce tratament este recomandat in astfel de situatii?
- La primele semne, cum ar fi balonarea si durerea difuza in abdomenul superior si inferior, pacientul ar trebui sa se adreseze unui medic. Un astfel de bolnav este tratat, initial, la terapie intensiva. La un astfel de caz, este necesara colaborarea intre medicul internist, de terapie intensiva si chirurg. in primul rand, se suprima alimentatia, se monteaza o sonda de aspiratie nazo-gastrica, se face reechilibrarea hidroelectrolitica si volemica, se administreaza tratament pentru combaterea durerii. Pot fi indicate si unele stomacostatine pentru inhibarea secretiilor pancreatice sau chiar antibiotice. Pancreatitele pot fi catarale, necrotico-hemoragice, iar o forma complicata pot fi cele purulente. Exista persoane care la o simpla reactie pancreatica pot sa aiba un sfarsit tragic. De aceea, efectuarea unei tomografii computerizate are indicatie absoluta la internare si la 48 de ore dupa spitalizarea pacientului.
- Cand se impune interventia chirurgicala?
- Daca la 48 de ore de la instituirea unui tratament corect, starea pacientului nu se amelioreaza, este nevoie de operatie. O alta indicatie a interventiei chirurgicale se pronunta in cazul aparitiei complicatiilor, in a treia saptamana de evolutie a bolii. Se mai impune operatia daca pacientul are pietre in vezicula biliara, dar interventia se efectuaza la 3-5 zile dupa depasirea starii acute.
- Cum putem preveni aparitia pancreatitei acute?
- Este recomandat ca alimente grase stropite si cu alcool sa se consume doar in cantitate moderata la masa de pranz, iar cina sa fie mult mai usoara. Gurmanzii ar trebui sa manance putin si des, decat o data si in exces. in cazul in care apare balonarea si persoanele se simt rau, mai bine isi provoaca voma. in general, puseul acut se instaleaza din seara de Craciun, dar pacientii prefera sa stea in casa si sa zaca decat sa isi petreaca Revelionul in spital. Din experienta, pot spune ca cei mai multi vin la spital dupa pranz pe data de 2 ianuarie. Din 10 pacienti internati, sapte au pancreatita acuta.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite