INTERVIU - Aerobicul se poate practica la orice varsta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ne asigura Cosmina Pasarin, "ilustratia" unui manual de profil

Cosmina Pasarin, prezentatoarea emisiunii "Vremea", de la PRO tv, este cea care "ilustreaza" exercitiile de aerobic prezentate in cartea scrisa de profesoara de sport Veronica Selin. "Aerobic cu Cosmina" este titlul cartii si cel care se potriveste perfect dialogului meu cu vedeta de la rubrica meteo.
- In ce fel te-a schimbat, fizic si psihic, practicarea regulata a sportului?
- Practicarea sportului m-a ajutat sa castig lupta impotriva kilogramelor. Am avut perioade cand ma infometam pe ascuns, deoarece mama, care este asistenta medicala, nu-mi dadea voie sa apelez la asemenea strategii. De cand m-am apucat de sport, m-am echilibrat si la acest capitol.
Dincolo de aceasta latura estetica, practicarea sportului imi confera o stare generala de bine. Recunosc ca acum cativa ani nu eram la fel de convinsa de cele afirmate mai sus, dar cu timpul am realizat ca toate aceste lucruri au cu adevarat importanta.
- Crezi ca poate face aerobic orice om, la orice varsta si indiferent de starea sa de sanatate?
- Este adevarat ca pentru a intarzia imbatranirea trebuie sa facem miscare. Specialistii spun ca se impune practicarea chibzuita a sportului, la toate varstele. Aceasta practica poate preveni unele boli ale civilizatiei, dar este recomandat ca practicarea sportului sa fie adaptata rezistentei si varstei fiecaruia dintre noi. La modul general vorbind, daca o persoana are probleme de sanatate este bine ca sfatul medicului sa nu fie neglijat.
- Si, totusi, care ar fi, dupa tine, varsta-limita, pentru femei?
- In aceasta problema, pot sa o dau ca exemplu bun de urmat pe doamna profesoara Veronica Selin, autoarea cartii. La varsta de 58 de ani, poate face cu mare usurinta exercitii fizice. Fiecare dintre noi poate si trebuie sa faca un minimum de exercitii fizice, rationale, indiferent de varsta. Va dau si un exemplu: mersul pe jos este unul dintre cele mai bune exercitii care exista si, totodata, o activitate agreabila, raspandita si mai ales la indemana oricui.
- Ai nevoie de multa vointa ca sa faci de trei ori pe saptamana sport?
- La inceput este vointa, mai tarziu e dependenta. Asa cum spuneam, forma fizica poate fi dobandita de oricine cu conditia sa se actioneze in acest sens. Trebuie lucrat putin la vointa, la calcularea timpului, iar apoi ne mai raman de lucrat doar grupele musculare.
- Care sunt "greselile" culinare pe care ti le permiti?
- De obicei, o inghetata delicioasa nu refuz. Cand ies in oras cu George (Vintila - n.r) nu ma abtin, dar a doua zi sper sa am doua ore de relaxare, in care sa recuperez prin aerobic...
- Ce regim tii?
- Nu stiu daca va vine usor sa credeti, dar nu sunt adepta regimului de slabire. Prefer sa mananc bine, pentru a trai si mai bine. Am facut totusi si ceva schimbari: am inlocuit zaharul cu mierea, am eliminat de pe lista produselor consumate sucurile acidulate si le-am inlocuit cu ceaiurile de fructe si plante. La capitolul condimente, recunosc ca nu am reusit sa pun capat exceselor. Fac sport si mananc si paine. Recunosc ca le fac cu aceeasi pofta pe amandoua...
- Jogging ai facut? Crezi si in alt sport decat aerobicul sau ai facut o pasiune pentru el?
- Jogging am facut si pot spune ca acesta a fost al doilea pas in lumea sportului, dupa ce am practicat timp de un an atletismul.
Am avut o perioada cand jogging-ul imi era la indemana, pentru ca eram la mare, cu o emisiune, si am stat acolo vreo doua luni. In tot acest timp, alergam pe plaja cu greutati de 1 kg in maini. Mi-a prins foarte bine. Pe langa efectul dinamic al acestui tip de exercitiu adaugam si placerea contemplarii naturii. In momentul de fata, m-am adaptat imprejurarilor si am ales aerobicul si fitness-ul. Acestea ma ajuta la cresterea tonusului muscular si psihic, ma ajuta sa elimin grasimile si pe deasupra sunt si un excelent antidot pentru stres.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite