Hrana din primele luni ne dictează sănătatea
0Introducerea mult prea timpurie a bananelor sau a peştelui în alimentaţia copiilor poate duce la apariţia alergiilor. Intoleranţele alimentare şi obezitatea sunt doar două dintre problemele de sănătate care pot fi evitate dacă părinţii respectă indicaţiile date de medicii pediatri.
Specialiştii spun că abia după vârsta de trei luni sistemul digestiv al bebeluşilor începe să se definitiveze: mucoasa intestinală devine permeabilă şi fermenţii care contribuie la digestie ajung la maturitate.
De la patru luni, copilul poate înghiţi alimente semisolide, însă diversificarea alimentară corectă ar trebui să înceapă abia la şase luni.
„Sugarul poate să digere alimentele solide, altele decât lactatele, de la 5-6 luni, dar acestea trebuie pasate până când apar primii dinţi. Ulterior se pot mărunţi“, explică medicul rezident pediatru Andreea Totoescu, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu“ din Capitală.
Câte un aliment nou pe săptămână
Diversificarea corectă a alimentaţiei copiilor se face introducând treptat câte un aliment nou în fiecare săptămână. În acest fel, este uşor pentru părinţi să identifice ce fel de hrană nu este tolerată de copil. Dacă sunt introduse mai multe alimente în acelaşi timp, bebeluşul riscă să dezvolte alergii şi intoleranţe alimentare.
Erupţiile cutanate, diareea, colicile abdominale sau orice altă manifestare negativă care apare după ce copilul a fost hrănit cu un anumit aliment implică necesitatea unei consultaţii din partea medicului pediatru.
În majoritatea cazurilor, se recomandă eliminarea din dieta micuţilor a ultimului aliment introdus. Când copilul mai creşte, acest aliment poate fi reintrodus şi este foarte posibil ca organismul să îl tolereze.
Laptele de vacă predispune la anemii
Laptele matern sau laptele praf ar trebui să rămână în alimentaţia copilului până ce acesta împlineşte nouă luni. Ulterior, poate fi înlocuit cu lapte de vacă, însă nu mai devreme.
Laptele de vacă are prea puţin fier, drept urmare predispune copiii la anemie feriprivă. În plus, are potenţial alergic mare.
Bananele, după 10 luni
Excesul de proteine înainte de şase luni ar putea fi cauza obezităţii adulţilor, sunt de părere cercetătorii. Aproximativ 40 la sută din copiii supraponderali la vârsta de un an vor avea un surplus de kilograme şi la maturitate.
Folosirea zahărului şi sării în alimentaţia copilului trebuie evitată, la fel şi făinoasele cu gluten, substanţă care sensibilizează mucoasa intestinală. Peştele, şunca presată, bananele şi kiwi ar trebui consumate de copiii mai mari de 10 luni, albuşul de ou, fructele de pădure şi mierea, doar de copiii mai mari de un an, iar cacaua şi ciocolata cât mai târziu, de preferinţă când copiii sunt mai mari de trei ani.
„Trebuie evitate iaurturile cu fructe, pentru că au conservanţi, arome şi coloranţi dăunători copiilor“, mai spune medicul Andreea Totoescu.