Hipotiroidismul favorizează îngrăşarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza metabolismului lent, specific acestei boli, caloriile sunt arse într-un ritm care creşte riscul de apariţie a obezităţii. Incidenţa bolilor tiroidiene este de şapte ori mai mare la femei decât la bărbaţi, din cauza fluctuaţiilor hormonale. Printr-un tratament adecvat, boala poate fi controlată.

Potrivit medicilor, stresul este principalul factor ce duce la apariţia hipotiroidismului (secreţie insuficientă de hormoni tiroidieni), care se manifestă prin oboseală permanentă, intoleranţă la frig şi prin schimbări dese de dispoziţie.

Mai exact, atunci când suntem supuşi continuu la un stres, sistemul imunitar începe să producă anticorpi care, în mod anormal, atacă glanda tiroidă. În timp, acest lucru favorizează apariţia unei boli autoimune, cunoscută sub numele de tiroidita lui Hashimoto. La rândul ei, această boală determină apariţia hipotiroidismului.

„Lipsa hormonilor tiroidieni este resimţită de întreg organismul, acţiunea lor fiind una complexă. Aceştia influenţează funcţionarea tuturor organelor şi ţesuturilor din corp, inclusiv activitatea creierului", explică medicul endocrinolog Delia Niţescu de la Clinica Medicală „Vitan" din Bucureşti.

Încă de la primele semne de boală, se impune administrarea tratamentului adecvat, deoarece, pe fondul hipotiroidismului, pot apărea o varietate de alte boli. Obezitatea, unul dintre pericole

În ceea ce priveşte legătura dintre slaba funcţionare a glandei tiroide şi apariţia obezităţii, părerile sunt împărţite.

Pe de o parte, există voci care susţin că tiroida nu determină acumularea de kilograme, iar pe de altă parte, unii specialişti spun că sunt  frecvent factorii declanşatori ai obezităţii. Potrivit medicilor, persoanele care suferă de hipotiroidism au un metabolism mai „leneş" decât restul, iar acest lucru determină o ardere mai lentă a caloriilor.

Risc de anxietate

Oamenii de ştiinţă britanici de la Colegiul londonez „King" au observat că  hipotiroidismul, în asociere cu stresul, favorizează apariţia depresiei şi anxietăţii. De aceea, administrarea corectă a tratamentului devine deosebit de importantă.

„Hormonii tiroidieni se iau în doză unică, doar dimineaţa şi numai cu apă, cu 30 de minute înainte de masă sau de administrarea altor medicamente", explică medicul Delia Niţescu.

Poate afecta dezvoltarea copilului

În cazul gravidelor, tratamentul pentru hipotiroidie nu trebuie întrerupt, aşa cum fac cele mai multe femei, atenţionează medicii.

În caz contrar, viitorul copil se poate naşte cu această boală, care se manifestă printr-un retard de creştere şi prin tulburări ale dezvoltării psihologice.

"Hormonii tiroidieni se iau în doză unică, doar dimineaţa şi doar cu apă, cu 30 de minute înainte de masă."
Delia Niţescu
medic endocrinolog,
Policlinica „Vitan".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite