Hipnoza vă scapă de dureri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anxietatea, depresia, precum şi unele traume pot fi tratate cu ajutorul hipnoterapiei. În general, sunt necesare 15 ședinţe de hipnoză, dar există și situaţii în care rezultatele apar mult mai repede. Cel mai bine răspund la terapie copiii.

Dacă pentru multe persoane, hipnoterapia reprezintă o metodă de tratament la care apelează în ultimă instanţă, există şi persoane care o folosesc cu încredere, pentru a depăşi unele tulburări sau pur şi simplu din curiozitate. 

Spre deosebire de adulţi, la care se poate semnala o anumită rezistenţă înainte de intrarea în transă, copiii sunt mult mai cooperanţi, şedinţele de hipnoză putându-se desfăşura sub forma unui joc. Din acest motiv, la copii se obţin rezultate mai bune. „Traumele postabuz, pierderea unui părinte sau a altei rude ori unele tulburări de comportament pot fi tratate cu succes prin hipnoterapie”, afirmă Alina Mirabela Marcu, psihoterapeut în hipnoză eriksoniană la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul Timiş.

Utilă la naştere

Şi durerile facerii pot fi depăşite mai uşor cu ajutorul hipnozei. Acest lucru se poate realiza fie prin autoinducere, gravida fiind învăţată unele tehnici prin care să intre în starea de hipnoză, fie cu ajutorul unui hipnoterapeut. De asemenea, hipnoza mai poate ajuta în controlul durerii în fazele terminale ale unor boli, în curele de slăbire, în lucrările dentare, în nevroze şi în insomnii.

Întâlnirile de pregătire, esenţiale

Înainte de şedinţele de hipnoză, au loc câteva întâlniri de pregătire, în care pacientul primeşte informaţii suplimentare. Tot în cadrul acestor şedinţe premergătoare, pacientul îşi poate expune eventualele temeri legate de efectele hipnozei asupra sa, cum ar fi ideea că nu poate ieşi din transă sau că poate fi „îndemnat” să spună lucruri pe care nu ar dori sau nu ar trebui să le mărturisească. 

Şedinţele de hipnoză trebuie realizate cu discernământ şi cu foarte multă pregătire psihologică, subliniază specialiştii în domeniu. Altfel, pacientul riscă să aibă mai mult de suferit decât de câştigat.

„Apelarea la o persoană care nu are competenţe în domeniu poate avea efecte nocive pentru pacient”, avertizează psihoterapeutul Alina Mirabela Marcu.

În clinicile particulare, preţul unei şedinţe de hipnoză variază de la 30 până la 180 de lei. În sistemul public, şedinţele de hipnoterapie sunt gratuite atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite