Hernia de disc, tratată printr-o înţepătură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este bine ca pacientul să se prezinte la medic de la primele dureri de spate
Este bine ca pacientul să se prezinte la medic de la primele dureri de spate

Nucleoplastia percutană este o tehnică minim invazivă, eficientă în 80% din cazuri. Cu noua metodă de tratare a herniei de disc, durerile de spate dispar sau se atenuează. Operaţia chirurgicală clasică este ultima soluţie la care se recurge.

Durerea de spate este simptomul clasic al herniei de disc, boală apărută mai ales din cauza stilului de viaţă modern, care dăunează sănătăţii spatelui. Astfel, lipsa mişcării, kilogramele în plus şi statul ore în şir la birou sau la volan duc, în timp, la slăbirea coloanei.

Hernia de disc apare în urma fisurării unui disc intervertebral, ceea ce duce la comprimarea unor structuri nervoase. Sunt mai predispuşi la această boală cei care depun eforturi fizice intense, dar ea poate apărea şi la persoanele care stau mult în faţa calculatorului, poziţie care solicită coloana.

Este bine ca pacientul să nu neglijeze durerile de spate, pentru că acestea vor reapărea, foarte probabil cu mai mare intensitate. „Cauzele afecţiunii persistă şi simptomele vor reveni mai devreme sau mai târziu, de obicei la prima mişcare greşită", atrage atenţia medicul primar radiologie intervenţională Rareş Nechifor de la Spitalul Universitar Bucureşti. Pentru stabilirea conduitei terapeutice, medicul indică efectuarea unui examen RMN, prin care se va identifica afectarea discului intervertebral şi gradul bolii.

Ce presupune noua tehnică

Nucleoplastia percutană este o metodă modernă de tratare a herniei de disc, recomandată celor care au un grad de afectare ce nu necesită tratament chirurgical. Procedura constă într-o mică înţepătură, cu anestezie locală, totul desfăşurându-se în mai puţin de 30 de minute. Pacientul stă treaz, lungit pe burtă, timp în care medicul introduce un ac special prin piele, până la nivelul muşchiului afectat, ghidarea acului efectuându-se cu ajutorul angiografului.

„Prin acest ac, utilizând un dispozitiv de aspirare, se extrage o parte din materialul ce umple discul. Aceasta face ca presiunea în disc să scadă semnificativ, iar discul, treptat, în decurs de câteva săptămâni, să se retragă şi să nu mai apese pe nervul spinal", explică medicul Rareş Nechifor.

După această intervenţie, pacientul mai stă doar două ore în spital, el putând să îşi reia activitatea normală, evitându-se solicitarea coloanei.

Nucleoplastia percutană nu prezintă riscuri neurologice, iar rezultatele procedurii se văd în două-patru săptămâni. Din zece pacienţi trataţi cu această metodă, la opt se constată rezultate bune, durerile dispărând sau reducându-şi semnificativ din intensitate. Pentru o mai
bună decompresie a discului, intervenţia se poate repeta.

Operaţia chirurgicală, ultima soluţie

Medicii recomandă intervenţia chirurgicală clasică în cazurile grave, când s-a produs o ruptură a discului şi când substanţa care umple discul (nucleul pulpos) a ieşit în afară, apăsând pe un nerv. Aceste cazuri se întâlnesc la aproximativ zece la sută din cei cu hernie de disc.
„Trebuie să înţelegem că operaţia chirurgicală clasică este o metodă terapeutică eficientă, dar nu lipsită de riscuri, imediate şi tardive, şi de aceea este ultima soluţie terapeutică la care trebuie să se apeleze", atenţionează medicul Rareş Nechifor.

Unde se poate face

Nucleoplastia percutană este disponibilă în câteva centre medicale din ţară. În Bucureşti, această intervenţie se poate face la Spitalul Universitar de Urgenţă şi la Centrul de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş". La acest ultim centru, preţul intervenţiei este de 4.900 lei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite