Hepatita „tace şi face“ chiar şi 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe persoane infectate cu virusurile hepatitice B şi C nu prezintă niciun simptom ani întregi, însă boala poate evolua spre ciroză. Cele mai recente date statistice arată că, în România, există 790.000 de persoane infectate cu virusul hepatitic B şi 700.000 cu cel de tip C.

Virusurile hepatitice B şi C sunt considerate cele mai periculoase, deoarece, în cele mai multe cazuri, infecţia poate evolua fără simptome mulţi ani. „Există cazuri în care persoana infectată nu prezintă niciun simptom chiar şi15-20 de ani şi, la un moment dat, se trezeşte cu ciroză sau, mai grav, cu cancer hepatic", explică prof. dr Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Bucureşti.

Pentru a evita îmbolnăvirea, trebuie să ne vaccinăm împotriva hepatitelor A şi B, dar şi să ne luăm câteva măsuri suplimentare de prevenire a infecţiei. Acesta este mesajul transmis de reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor, marcată astăzi, 28 iulie.

Vaccinarea oferă protecţie pe termen lung

În prezent, încep să fie vizibile efectele introducerii în anul 1995 a vaccinului împotriva tulpinei B la nou-născuţi. Datele statistice arată că, anul acesta, numărul persoanelor infectate cu virusul hepatitic B este de 790.000 în comparaţie cu 900.000, cât indicau datele oficiale de anul trecut.

Deşi vaccinul este introdus în Programul Naţional de Vaccinare, medicii recomandă administrarea, preventiv, a unei noi doze la copiii de vârstă şcolară. „De asemenea, un rapel (n.r. - doză) se recomandă şi în cazul tinerilor care nu şi-au început viaţa sexuală, dar la naştere au fost imunizaţi", explică medicul primar de boli infecţioase Adriana Moţoc, specialist în tratarea hepatitelor la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş" din Bucureşti. 

Dublă imunizare pentru adulţi

Potrivit medicilor, numărul îmbolnăvirilor de hepatita B ar fi mult mai mic dacă adulţii ar conştientiza beneficiile vaccinării. Pe lângă suma de 50 de lei, ce reprezintă contravaloarea testării pentru depistarea anticorpilor, persoana în cauză trebuie să mai plătească încă 180 de lei, costul celor trei doze de vaccin. În plus, a fost creat un vaccin care oferă protecţie simultană împotriva virusurilor hepatitice A şi B. Deşi, în prezent, România se înscrie în rândul ţărilor cu un număr foarte mare de infecţii cu tulpina A, foarte puţine persoane se vaccinează benevol împotriva acestui virus. 

Nu împrumutaţi obiectele personale!

Sângele şi fluidele corpului (de exemplu, secreţiile vaginale) sunt principalele căi de transmitere a virusurilor hepatitice. Prin urmare, se recomandă multă atenţie atunci când se folosesc la comun obiectele ascuţite. „Virusurile B şi C se pot lua foarte uşor de la saloanele de cosmetică, cele mai multe dintre ele neavând posibilitatea de a steriliza impecabil instrumentele, adică la temperatură mare, la presiune crescută şi timp îndelungat. Prin urmare, cel mai bun mod de a vă proteja este să mergeţi la cosmetică cu trusa personală", ne sfătuieşte medicul primar infecţionist Adriana Moţoc.

De asemenea, virusurile hepatitice pot pătrunde în organism prin intermediul acelor nesterilizate cu care sunt dotate dispozitivele de tatuat şi al instrumentelor neigienizate din cabinetele stomatologice. Pentru a preveni îmbolnăvirea, persoana în cauză trebuie să se asigure că acele de tatuaj sunt de unică folosiţă, iar instrumentele stomatologice sunt sterilizate corespunzător. Deoarece actul sexual este o cale frecventă de infectare, folosirea prezervativului trebuie să devină o rutină pentru persoanele care au o activitate sexuală întâmplătoare.

"O nouă doză de vaccin se recomandă şi în cazul tinerilor care nu şi-au început viaţa sexuală, dar la naştere au fost imunizaţi."
dr. Adriana Moţoc
medic primar boli infecţioase

Ce complicaţii pot apărea

Consultaţi medicul dacă apar stări de oboseală accentuată   Foto: shutterstock



Netratate, hepatitele pot duce la ciroză sau la cancer hepatic, riscul oncogen fiind semnificativ mai mare în cazul hepatitei B. În urma unor cercetări realizate pe parcursul a 8-10 ani, s-a observat că unu din trei bolnavi de hepatită cronică B dezvoltă cancer hepatic, potrivit prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful Clinicii de Medicină Internă din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Îngrijorător este faptul că aproximativ 40% din persoanele infectate cu virusul hepatitic B nu prezintă nicio manifestare a bolii până în momentul în care afecţiunea se cronicizează sau poate apărea o stare de oboseală care este adesea trecută cu vederea. De asemenea, în ceea ce priveşte virusul hepatitic C, doar o persoană din şase are simptome caracteristice bolii cum ar fi pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale sau oboseală accentuată. Astfel, afecţiunea progresează lent, putându-se ajunge la o afectare severă a ficatului chiar şi după 20-30 de ani de la infectare. „La fiecare bolnav cu hepatită C, care se prezintă la medic cu simptome caracteristice bolii, mai există încă cinci fără simptome. După infecţia acută, 80% din hepatitele C se cronicizează, iar un sfert din acestea devin ciroze după 10-15 ani", spune prof. dr. Mihai Voiculescu.

Hepatita A poate fi confundată cu o răceală

Lipsa simptomelor este caracteristică şi hepatitei A. Astfel, potrivit specialiştilor, 70% din persoanele infectate sunt asimptomatice. Perioada de incubaţie a virusului hepatitic A este de aproximativ două-şase săptămâni, şi o persoană afectată devine contagioasă cu o săptămână înainte de apariţia manifestărilor tipice, cum ar fi lipsa poftei de mâncare, greţurile, vărsăturile sau balonarea.

Există cazuri când afecţiunea are simptome asemănătoare gripei, precum febră (38-38,5 grade Celsius), slăbiciune, dureri musculare, articulare şi ale globilor oculari. Colorarea în galben a ochilor, cel mai cunoscut simptom, nu apare la toţi bolnavii.

Se depistează prin simpla analiză a sângelui

Singura modalitate de a afla dacă o persoană a fost infectată cu unul dintre virusurile hepatitice este să meargă la medic şi să facă teste de depistare specifice precum antigenul HBs, anticorpii anti-VHC şi IgM-anti-HAV. Totuşi, şi o simplă analiză de sânge poate da indicii cu privire la o posibilă infecţie cu un virus hepatitic, prin valori crescute ale transaminazelor.

„În ceea ce priveşte hep atita B sau C, dacă un membru al familiei este infectat, toţi ceilalţi trebuie să facă analizele pentru a depista o eventuală existenţă a virusului în sânge. Dacă îl au, aceştia trebuie să se adreseze imediat medicului pentru instituirea precoce a tratamentului. În cazul hepatitei B, dacă rezultatul analizelor este negativ, vaccinarea este obligatorie", precizează prof. dr. Mihai Voiculescu.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite