Harta prostituţiei în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

contemporane". Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti arată că, în primele cinci luni ale anului, peste 150 de persoane au fost cercetate pentru prostituţie şi 10 pentru

contemporane". Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti arată că, în primele cinci luni ale anului, peste 150 de persoane au fost cercetate pentru prostituţie şi 10 pentru proxenetism. Cu toate acestea, aproape orice bucureştean poate indica zonele cele mai frecventate de "fetiţe": ştefan Furtună, Văcăreşti, Mătăsari, Militari, Calea Moşilor, Bulevardul Decebal, Piaţa Muncii, Bulevardul Ferdinand, Cinema Scala şi Gara Basarab.

De la batonul de salam la 4 milioane pe oră
Bordelul este spaţiul obişnuit de practicare a prostituţiei. Pe strada Mătăsari, spre exemplu, "peştii" îşi conduc clienţii spre câteva camere înghesuite şi insalubre, unde îi "servesc", de regulă, cu minore de 16-17 ani, din Republica Moldova. Conform Codului Penal, "tragerea de foloase de pe urma practicării prostituţiei de către un minor se pedepseşte cu închisoare între 3 şi 10 ani". Totuşi, cei din zonă spun că "şi poliţia vine aici". "Pentru cunoscători, preţurile sunt în felul următor: două sute de mii oralul, patru sute sexul anal şi cinci sexul normal", povesteşte un oaspete obişnuit al bordelurilor de pe Mătăsari. "Ca să iei o prospătură din aia acasă, grila e un milion cinci sute de mii, plus buletinul drept garanţie că le-o aduci înapoi", adaugă oaspetele. Pentru internauţi, prostituatele se transformă în prestatoare de "servicii de escort". Site-ul profesioniste.net oferă amatorilor o sumedenie de poze cu tinere îmbrăcate sumar şi adoptând poziţii provocatoare. Un click pe oricare dintre poze şi celui interesat i se oferă CV-ul complet al "profesionistei", plus preţul pe oră şi un spaţiu în care poate să-şi dea cu părerea despre cea aleasă. Însă prostituatele virtuale sunt ceva mai piperate: între 150 RON şi 400 RON. Pe fetite.net sau senzuale.net, "prestatoarele", cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, postează mesaje aţâţătoare pentru clienţi, fiecare atribuindu-şi calităţi de gheişă. La periferia meseriei se află prostituatele care cutreieră căminele studenţeşti din complexurile Regie, Agronomie sau Tei. Deloc pretenţioase, acestea cer un baton de salam pentru o repriză de sex oral. De asemenea, în comuna Bragadiru tarifele nu depăşesc 250.000 de lei vechi. "Pentru banii ăştia îţi fac fetele de toate. Ce-i drept, mai dai şi peste câte una fără dinţi în gură", spune un client de-al locului.

Prostituată salvată de Biserică
Părintele Nicolae Tănase, fondatorul asociaţiei non-guvernamentale "Pro Vita", a reuşit să "convertească" o prostituată. "Fata respectivă a venit la mine însărcinată în luna a treia şi mi-a spus că nu vrea să lase copilul. Avea puţin peste 18 ani şi se prostitua de la 15, din cauza sărăciei. Am îngrijit-o, am ajutat-o să nască, după care ea a rămas la noi în asociaţie. Acum coase icoane pe pânză şi se simte foarte bine", a povestit preotul Tănase, a cărui organizaţie luptă împotriva avorturilor, găzduind aproape 200 de copii fără cămin. Prostituatele din Alba Iulia sunt consiliate duhovniceşte, privind normele morale impuse de Biserică, într-un program derulat de Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia şi de poliţie. Aproximativ 15 prostituate, care au acceptat să fie incluse în program, au participat, la sfârşitul lunii trecute, la o întâlnire organizată la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Un preot duhovnic le-a vorbit despre morala creştină şi a încercat să le ofere consiliere duhovnicească.Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unui parteneriat stabilit între Poliţia Transporturi Feroviare Alba Iulia şi Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, care are ca scop oferirea de servicii de consiliere duhovnicească prostituatelor din municipiu.Programul se desfăşoară în prezent experimental, urmând ca, în funcţie de rezultate, să devină permanent.

Din stradă, în literatură
În România, prostituţia se vinde bine chiar şi atunci când este aşezată între copertele unei cărţi. "Aventurile intime ale unei prostituate de lux din Londra", iniţial un jurnal online cu autor anonim, apoi o carte semnată cu pseudonimul "Belle de Jour", s-a bucurat de un succes neaşteptat. "Primul tiraj, de 3.000 de exemplare, s-a epuizat într-o lună. Cu ocazia târgului Bookfest am mai scos încă 3.000 de cărţi, din care jumătate s-au vândut deja", a dezvăluit Viviana Muşa, reprezentanta serviciului de PR al Editurii Trei. Motto-ul cărţii este "nu refuza niciodată plăcerea doar pentru că îţi este frică de ceea ce ar putea spune ceilalţi despre tine", şi, încă din primele rânduri, autoarea declară: "Primul lucru pe care trebuie să-l ştiţi despre mine este că sunt o curvă".

Preţul iubirii ţine de zona… geografică
În judeţul Mureş, după toate informaţiile mai mult sau mai puţin oficiale care circulă, din cele aproape 500 de fete care mănâncă o pâine din prostituţie, doar 50 sunt în evidenţele poliţiei. Cele mai multe prostituate au cartierul general în Târgu Mureş sau pe şoseaua care leagă municipiul de Sighişoara. Dacă fetele de pe centură cer între 500.000 şi 700.000 de lei pentru o partidă de plăcere, fetiţele de lux au tarife chiar şi de 400 de euro. Nu în ultimul rând, Târgu Mureşul, alături de Cluj-Napoca, Sibiu şi Timişoara, este unul dintre punctele de întâlnire ale swingerilor din Transilvania, unde alături de cuplurile căsătorite şi persoane singure sunt cooptate, pe bani, şi fete de "consumaţie". Tarifele acestora nu coboară niciodată sub 200 de euro. În Timişoara, tarifele prostituatelor variază între 30 şi 200 de euro. Cartierele generale sunt Calea Aradului şi Calea Lugojului, iar lângă Pădurea Verde există chiar un loc, numit de cei care locuiesc în zonă, "Aleea Prezervativelor", din motive lesne de înţeles. Prostituatele de pe stradă cer în jur de 30 de euro. Mai scumpe sunt cele care stau prin barurile din apropiere şi care cer între 50 şi 200 de euro, în funcţie de clienţi.

În Moldova merg şi bonurile de masă
Moldova este o zonă mai săracă. Iar prostituatele s-au adaptat şi ele veniturilor mici ale oameilor. În estul ţării, fetiţele se iubesc pentru bonuri de masă, şi uneori chiar din dragoste. În judeţul Vaslui nu există o tradiţie în ceea ce priveşte prostituţia. Sunt însă şi câteva excepţii. Fetele de pe centură, nu foarte multe, practică atât sexul normal, cât şi cel oral în schimbul unor sume derizorii, ce variază între 50.000 şi 150.000 lei. Dar de la acestea poţi să obţii nu doar plăcere, ci şi nişte boli venerice. O altă categorie o reprezintă tinerele foarte în pas cu tot ceea ce înseamnă moda, care fac parte chiar din elita oraşului. Acestora, amanţii, mulţi dintre aceştia manageri importanţi ai unor firme din Vaslui, le cumpără apartamente şi autoturisme de lux şi-şi fac cumpărăturile la Mall Iaşi, iar cele mai versate îşi petrec vacanţele în afara ţării. O ultimă categorie şi cea mai apreciată de bărbaţi este cea a fetelor care nu şi-au alterat sentimentele în schimbul mai multor bani în portofele şi anume fetele care fac dragoste din plăcere. În Bacău, cele mai frecvente "cliente" ale poliţiştilor sunt cele de pe "centura" oraşului, din zona cunoscută sub numele de Sarata. Chiar dacă în apropiere este amplasat un cimitir, "fetele" nu sunt deranjate de acest lucru şi "prestează" fie în porumbul înalt de pe câmp, fie în maşinile clienţilor. Tarifele sunt negociabile, de la 200.000 de lei un oral, însă reducerile fac ca preţul să scadă uneori până la 50.000 de lei vechi. În perioadele mai puţin profitabile, fetele prestează şi pentru bonuri de masă. Nu de puţine ori, traseistele din zona Sarata au fost depistate cu diverse boli venerice, cea mai frecventă fiind sifilisul, însă prea puţini clienţi au curajul să le reclame la poliţie. Tarifele cresc până la 500.000 de lei în cazul prostituatelor care caută clienţi prin intermediul anunţurilor matrimoniale din ziare sau de pe internet şi care îşi primesc de regulă clienţii într-un apartament ori garsonieră.

Litoralul adună fete din toată ţara
"Foarte multe prostituate din ţară se îndreaptă, vara, spre litoral, pentru că ştiu că o să găsească cel puţin şase clienţi, iar preţurile sunt în funcţie de aspectul fizic pe care acestea îl au", a declarat comisarul-şef Gheorghe Bărbulescu, de la Direcţia Investigaţii Criminale din IGPR, la finalul unei razii de două zile în Constanţa. În general, prostituatele "la trotuar" costă între 10 şi 80 de lei, iar cele plasate la domiciliul proxeneţilor sau la hotel ajung până la 300 de lei noi, preţurile variind în funcţie de aspect şi "servicii". Racolarea turiştilor se face atât la vedere, la intrarea în hotel, în restaurant, la bezinării, sau în staţiile tirurilor şi în campinguri, cât şi pe-ascuns, în saloanele de masaj sau la pădure. Recepţionerii au obligaţia să denunţe proxeneţii şi "fetiţele" din hoteluri, existând şi o sancţiune pentru cei care primesc în unităţile lor astfel de persoane. De asemenea, este interzisă cazarea minorilor sub 14 ani neînsoţiţi de părinţi. Prostituatele depistate cu HIV vor fi avertizate, iar cele care ştiu că poartă virusul, dar care practică în continuare prostituţia, vor răspunde penal.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite