Harta electrică a inimii şi implantul, în luptă cu moartea subită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

fi infarctul miocardic sau insuficienţa cardiacă. "Există un centru electric în atriu (cămăruţa din dreapta sus a inimii) care declanşează aceste bătăi regulate, cu o frecvenţă adaptată

fi infarctul miocardic sau insuficienţa cardiacă. "Există un centru electric în atriu (cămăruţa din dreapta sus a inimii) care declanşează aceste bătăi regulate, cu o frecvenţă adaptată la efort, ne-a declarat dr. Radu Ciudin, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare
C.C. Iliescu" din Bucureşti. Aritmia înseamnă înlocuirea acestui ritm regulat cu unul neregulat. Fie sunt paraziţi electrici, fie apar ritmuri foarte rapide, cauzate de învârtirea curentului electric în interiorul inimii sau de existenţa unor circuite electrice aberante, paralele".
Există şi tulburări de ritm nesemnificative, cum ar fi câte o bătaie în plus, numită extrasistolă, apărută pe fondul unei solicitări sau stres. Pot fi, în schimb, lucruri extrem de complicate, care pun viaţa în pericol: de la fibrilaţia atrială, care creşte riscul apariţiei unor cheaguri în circulaţia cerebrală, până la tahicardiile ventriculare, care pot duce la stop cardiac.
Aritmia de stres, tratată cu pastile
Tratamentul se face cu medicamente, atunci când aritmiile sunt provocate de stres şi suprasolicitare. Există şi proceduri minim invazive. Prin intermediul unor catetere se trimit pulsuri de energie în interiorul inimii, care blochează anumite circuite anormale şi, astfel, cauza tulburărilor dispare. În cele mai multe dintre tulburările de ritm supraventriculare şi într-o bună parte a tulburărilor de ritm ventriculare, această procedură dă rezultate.
Implanturile - cele mai bune rezultate
"Există dispozitive care ajută şi la tratamentul insuficienţei cardiace şi la tratamentul tulburărilor de ritm. Stimulând inima în diverse locuri, creşte eficienţa contracţiei muşchiului inimii, îmbunătăţindu-se ritmul. România stă destul de prost în tratamentul aritmiei, ca număr de centre unde se pot monta aceste dispozitive. La peste 80 la sută din populaţie nu se poate asigura implantul unui stimulator cardiac. Avem 70 - 75 de implanturi la un milion de locuitori, faţă de Germania, care are 750 de implanturi, sau Cehia, care are 500. Există dispozitive simple, care funcţionează 8-9 ani şi costă 600 de euro, şi unele ultraperformante, care pot ajunge până la 20.000 de euro.

Diagnosticul se poate stabili şi cu o simplă electrocardiogramă. Prin investigaţii detaliate, se pune un diagnostic mai precis, prin înregistrări în interiorul inimii, aşa-numitele studii electrofizilologice intra-cardiace. "Se realizează prin intermediul unor catetere electrod, a unor sonde care trasează hărţi electrice ale inimii, ghidându-ne mult mai bine tratamentul", ne-a mai spus dr. Radu Ciudin. Alte dispozitive, portab ile, înregistrează ritmul cardiac pe parcursul întregii zile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite