Harta completă a ADN-ului, o analiză uzuală în viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta completă a ADN-ului, o analiză uzuală în viitor
Harta completă a ADN-ului, o analiză uzuală în viitor

Scanarea genomului uman ar putea deveni o analiză uzuală, deşi deocamdată are un preţ cam piperat, ce echivalează cu cel al unei maşini, spun specialiştii de la Universitatea Standford.

„În laborator putem scana genomul cu nişte costuri similare unui BMW, adică pentru aproximativ 36.000 de euro”, explică profesorul Stephen Quaqe, care a folosit propriul ADN pentru a realiza experimentul.

Scăderea costurilor pentru analiza genomului uman este surprinzătoare în contextul în care iniţial, în programul Manhattan Project of Biotechnology, început în 2001 şi finalizat în 2003, costurile scanării genomului au depăşit câteva miliarde de dolari şi au necesitat participarea unei echipe numeroase de savanţi. Acum însă, experţii apreciază că scăderea costului analizei va fi constantă, ajungându-se la un preţ de zeci de ori mai mic în următorii ani.

Descifrat într-o jumătate de oră

Genomul uman ar putea fi scanat până în anul 2013 într-o jumătate de oră, la costuri care nu ar depăşi 300 de dolari, spun specialiştii de la Pacific Biosciences din SUA. Pe lângă ieftinirea costurilor de descifrare a genomului, savanţii lucrează şi la descoperirea unor noi modalităţi în care informaţiile obţinute prin această analiză să fie folosite.

Până acum, profesorul Quaqe a descoperit la nivelul genomului o mutaţie genetică responsabilă pentru bolile de inimă şi felul în care această mutaţie poate fi controlată pentru a preveni instalarea afecţiunii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite