HPV nu înseamnă neapărat cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se estimează că 80% din populaţia activă sexual se va infecta cu virusul Papilloma uman pe parcursul vieţii. Evoluţia spre cancer, spre apariţia de leziuni sau spre vindecare spontană depinde de tipul de virus, dar şi de imunitatea persoanei afectate. 

Infecţia cu HPV este considerată cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală. Totuşi, datele statistice sunt incomplete, pentru că cele mai multe persoane nu află vreodată că au avut această infecţie. În majoritatea cazurilor, sistemul imunitar luptă cu virusul şi îl elimină din organism fără ca acesta să producă vreo manifestare. Pe de altă parte, lipsa oricărui simptom nu exclude prezenţa unei infecţii cu o tulpină periculoasă de virus. Există aproape 100 de tipuri de virus papiloma uman, iar dintre ele, 16, 18, 31 şi 33 sunt cel mai frecvent implicate în apariţia cancerului de col uterin. „80% din cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de tulpinile cu potenţial oncogenic crescut", precizează medicul Dragoş Median, specialist în oncologie medicală în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Filantropia" din Bucureşti.

Genotiparea depistează tulpina de virus

Tipul de virus se depistează cu ajutorul genotipării, un test care „citeşte" ADN-ul viral. Costurile acestei analize variază între 300 şi 700 de lei. Testarea se recomandă tuturor femeilor cu vârste de peste 30 de ani care şi-au început viaţa sexuală, şi mai ales celor cu vârste de peste 50 de ani. Persoana care poartă în organism o tulpină HPV cu risc oncogenic crescut trebuie să-şi stimuleze imunitatea şi să se monitorizeze la fiecare 6 luni, prin testare citologică Babeş-Papanicolau, pentru a depista la timp eventualele modificări de tip canceros.

„La persoanele tinere, infecţia cu HPV se poate inactiva spontan sau cu ajutorul tratamentelor imunomodulatoare nespecifice. La persoanele în vârstă, acest fenomen se întâmplă mai rar, din cauză că ţesutul are o rată de înnoire mai redusă. De aceea, testarea HPV se recomandă mai ales persoanelor în vârstă, asociată cu testul Papanicolau", subliniază medicul primar ginecolog Cezara Bucur de la Maternitatea „Giuleşti".

Virusul Papilloma uman se transmite prin contact sexual, iar folosirea prezervativului reduce mult, dar nu exclude complet riscul de infectare, întrucât leziunile pot exista şi pe zonele neacoperite de prezervativ. Indiferent de tulpina virală, infecţia cu HPV poate fi asimptomatică sau se poate manifesta prin apariţia unor formaţiuni la nivelul zonei intime, numite condiloame. Apariţia lor nu se asociază neapărat cu risc de cancer. Excizia lor se face prin cauterizare sau prin aplicarea unor substanţe speciale, la recomandarea medicului ginecolog sau dermatolog. Aceste proceduri sunt urmate întotdeauna de tratamente de stimulare a imunităţii.

"La tinere, infecţia cu HPV se poate inactiva spontan sau cu ajutorul tratamentelor ce stimulează imunitatea."
Cezara Bucur
medic primar ginecolog, Maternitatea „Giuleşti"

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite