HPV creşte riscul de cancer oral la bărbaţii tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe cazuri de cancer oral se înregistrează la tineri
Cele mai multe cazuri de cancer oral se înregistrează la tineri

Cancerul oral înregistrează o explozie în ultimii ani, iar cei mai afectaţi sunt bărbaţii tineri care au contractat tulpini cancerigene ale virusului papiloma uman (HPV).

Recent, oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea „Georgetown" au constatat că peste 50 la sută din totalul cazurilor de cancer oral au apărut în urma infectării cu HPV, deşi, până în prezent, acesta se depista cu precădere la persoanele care fumează sau consumă alcool timp îndelungat.

„În urmă cu 20 de ani, doar 20 la sută din cazurile de cancer oral aveau drept cauză HPV, iar restul, consumul pe perioade lungi de alcool şi de tutun. În plus, acest tip de cancer era mai frecvent la bărbaţii trecuţi de 60 de ani şi nu la cei tineri, cum se întâmplă în prezent", explică medicul oncolog John Deeken, coordonatorul studiului.

Comportamentul sexual, incriminat

Potrivit cercetătorilor, numărul îmbolnăvirilor ar fi mult mai mic dacă şi bărbaţii tineri s-ar vaccina împotriva virusului papiloma uman. Cel mai frecvent, acesta se transmite în urma raporturilor sexuale neprotejate sau prin sex oral. De asemenea, riscul de îmbolnăvire creşte dacă viaţa sexuală debutează la vârste foarte mici.

În prezent, 85 la sută din îmbolnăvirile de cancer oral se înregistrează în rândul bărbaţilor, iar 15 la sută în rândul femeilor. Printre ţările care înregistrează un număr mare de cazuri de cancer oral se numără Marea Britanie, Suedia, Statele Unite şi Finlanda. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite