Glandele endocrine, influenţate de vreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Bolnavii endocrini care au insuficienţă tiroidiană sau cortico-suprarenală trebuie să îşi mărească dozele de medicamente, iarna. Dacă vara suferă de tulburări digestive şi deshidratare,



"Bolnavii endocrini care au insuficienţă tiroidiană sau cortico-suprarenală trebuie să îşi mărească dozele de medicamente, iarna. Dacă vara suferă de tulburări digestive şi deshidratare, iarna, din cauza termoreglării, cantitatea de cortizon necesară este mai mare", ne-a declarat prof. dr. Constantin Dumitrache. O persoană ce suferă de insuficienţa unor glander endocrine "primeşte" o serie de semnale de alarmă, care ar trebui s-o aducă la medic. Este mai friguroasă, din ce în ce mai somnoroasă, are tulburări de tranzit intestinal, cum ar fi constipaţiile, tot mai accentuate, are tegumentele uscate, vorbeşte rar şi se mişcă greu. Insuficienţa tiroidiană duce la o lentoare în gândire şi apariţia tulburărilor de memorie, ceea ce explică diferenţa rezultatelor dintre sesiunea de vară şi cea de iarnă a unor studenţi. "Bolile endocrine, în care frigul este un element agravant sunt diabetul - care duce la tulburări circulatorii şi neuropatie accentuată, hipertensiunea articulară endocrină. Aceasta din urmă determină modificarea circulaţiei coronariene, ceea ce poate duce la infarct, aşa că trebuie luate măsuri din timp. Spasmofilia produce vara deshidratare şi tulburări de respiraţie. Iarna se reduce lipsa de aer, dar apar alte tulburări asociate ale bolii, printre care modificarea de culoare a extremităţilor", ne-a mai explicat prof. dr. Dumitrache. Bolnavii cu exces de hormoni tiroidieni, care vara au probleme din cauza căldurii, sunt cei mai fericiţi odată cu venirea temperaturilor scăzute. Ei au o termogeneză accentuată, care îi face să suporte mai bine frigul.

Când mergem la endocrinolog
Bolile endocrine au o frecvenţă mult mai mare decât aceea pe care o conştientizează pacienţii… şi chiar unii medici. Chiar dacă nu prezintă simptome, orice persoană trebuie să facă un consult în anumite momente importante ale vieţii:
* La pubertate - pot fi descoperite boli care îşi vor face apariţia după 10-15 ani; osteoporoza se poate preveni de la pubertate, când masa osoasă atinge nivelul maxim.
* Femeile însărcinate trebuie să compenseze deficitul de iod pentru a avea o sarcină normală; de când se face administrarea de iod, înălţimea medie a populaţiei a crescut cu aproximativ 10 cm, iar coeficientul de inteligenţă este mult mai mare.
* La menopauză - obligatoriu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite