Gimnastica în apă, terapie de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gimnastica acvatică poate fi efectuată şi de copii, femei însărcinate sau de bătrâni. Gimnastica în apă sau aquagimnastica poate fi practicată atât ca metodă de combatere a sedentarismului, cât şi pentru o mai uşoară recuperare după traumatisme.

Practicarea gimnasticii în apă determină creşterea mobilităţii articulaţiilor şi relaxarea musculară.

„De asemenea, gimnastica în apă creşte capacitatea ventilatorie pulmonară, toleranţa la efort, îmbunătăţeşte tonusul muscular şi conferă relaxare neuropsihică, înlocuind cu succes programele de gimnastică medicală efectuate la sală", precizează medicul primar balneofizioterapie şi recuperare medicală Georgiana-Ozana Tache de la Centrul Medical Care din Bucureşti.

Deoarece mişcările membrelor şi ale coloanei vertebrale sunt efectuate cu uşurinţă în apă, poate fi înjumătăţită chiar durata de recuperare în cazul afecţiunilor aparatului locomotor (după traumatisme ale membrelor, ce au necesitat imobilizare în aparat gipsat) sau în cazul modificărilor coloanei vertebrale în perioadele de creştere (cifoze sau scolioze).

„Gimnastica în apă este indicată şi în cazul discopatiei lombare sau al herniei de disc, chiar şi postoperator. Este benefică şi în cazul afecţiunilor respiratorii, bolilor coronariene şi hipertensiunii arteriale, programele trebuind supravegheate şi adaptate nivelului de efort al fiecărei persoane în parte", explică medicul Georgiana-Ozana Tache.

Specialiştii recomandă două şedinţe de gimnastică în apă pe săptămână, între 10 şi 30 de şedinţe pe sezon, aproximativ două-trei luni consecutiv.

Rezistenţa apei la mişcările pe care le facem în cadrul aquagimnasticii produce un hidromasaj care favorizează topirea celulelor adipoase şi astfel este prevenită şi combătută celulita.

Masajul apei previne varicele

În plus, exerciţiile fizice practicate în apă facilitează circulaţia de întoarcere a sângelui, astfel fiind prevenite varicele.

Şi femeile însărcinate pot beneficia de proprietăţile gimnasticii în apă. Studiile arată că femeile care au făcut exerciţii de gimnastică în apă în ultimul trimestru de sarcină au un travaliu mai scurt şi au nevoie de mai puţine calmante.

Mişcare ideală pentru bebeluşi

Specialiştii afirmă că gimnastica în apă poate fi practicată la orice vârstă, chiar de la împlinirea a două luni, bineînţeles cu acordul pediatrului.

Cu ajutorul acestei metode, bebeluşii se obişnuiesc cu apa de la cele mai fragede vârste şi dobândesc o mare libertate a mişcărilor. Atenţie însă, iritaţiile pielii şi simptomele de răceală sunt contraindicaţii ale gimnasticii în apă în cazul bebeluşilor.

Prezintă şi contraindicaţii

Deşi are multe beneficii, gimnastica în apă prezintă şi contraindicaţii. „Afecţiunile dermatologice, stările febrile, bolile cardiace decompensate, valorile crescute ale tensiunii arteriale, infecţiile aparatului renourinar, afecţiunile ginecologice şi orice infecţie sau supuraţie aflată la nivelul corpului contraindică practicarea gimnasticii în apă", atrage atenţia medicul Georgiana-Ozana Tache.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite