Gimnastica în timpul sarcinii scapă viitoarea mămică de stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exerciţiile solicitante trebuie evitate în primul trimestru A face gimnastică în timpul sarcinii este foarte important, deoarece postura normală a corpului se schimbă, iar mişcările

Exerciţiile solicitante trebuie evitate în primul trimestru

A face gimnastică în timpul sarcinii este foarte important, deoarece postura normală a corpului se schimbă, iar mişcările devin limitate.

Gimnastica Pilates pentru gravide este o formă de exerciţii fizice uşoare şi eficiente pentru perioada de sarcină şi pentru perioada postnatală, ne explică Monica Hociotă, kinetoterapeut, Clinica de Recuperare din Bucureşti (www.mony.uv.ro). Potrivit acesteia, gimnastica Pilates este concentrată tot timpul pe respiraţie, încorporând şi exerciţii pentru muşchii planşeului pelvin, iar mişcările încete şi ritmice sunt o metodă eliberatoare de stres.

ATENŢIE!

Gimnastica se efectuează numai sub supravegherea cadrelor specializate, la îndrumarea medicului ginecolog.

Programul, pe etape de sarcină

- Primul trimestru: exerciţiile solicitante trebuie evitate de către toate femeile gravide, deoarece pot provoca avortul. Se execută exerciţii pentru îmbunătăţirea posturii, întăririi muşchilor planşeului pelvin, exerciţii de respiraţie, şi, cel mai important, exerciţii de relaxare. Ele pot fi realizate în picioare, pe mingea specială-Gymball sau pe salteaua de gimnastică.

- Al doilea trimestru: se recomandă exerciţii uşoare, realizate pe mingea de gimnastică, la saltea, din şezând pe scaun. Aceste exerciţii se bazează pe cele din primul trimestru de sarcină, şedinţa de exerciţii terminându-se cu etapa de relaxare.

- Ultimul trimestru: exerciţiile reprezintă un mare beneficiu acum, în special pentru a reduce edemele şi pentru a corecta dezechilibrul postural determinat de greutatea în plus a sânilor şi a copilului. Tehnicile de relaxare şi de respiraţie o învaţă pe femeia gravidă să-şi cunoască propriul corp, să treacă de la starea de efort şi tensiune la starea de relaxare totală. Poziţia în genunchi, cu sprijin pe palme este bună pentru sarcina târzie, atât pentru exerciţii, cât şi pentru relaxare, deoarece în această poziţie greutatea copilului nu mai este susţinută de coloana vertebrală.

Pilates, recomandată gravidelor

Metoda Pilates a apărut acum 100 de ani, în Germania, când un copil firav, cu numele de Joseph Pilates, s-a apucat de culturism pentru a-şi îmbunătăţi forţa. Acesta a reuşit să finalizeze programul de exerciţii fizice realizat de el, astfel încât, la 14 ani a devenit model pentru diferite desene anatomice. O mare parte din munca timpurie a băiatului s-a bazat pe reabilitarea persoanelor bolnave sau accidentate. Principiile metodei Pilates sunt: concentrare, respiraţie, cordonul de forţă (abdomen, spate, fese), mişcări în valuri, relaxarea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite