Gimnastica minţii întăreşte "puterea" creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât suntem mai îngrijoraţi de lapsusuri şi de scăderea performanţelor intelectuale. Totuşi, creierul se uzează doar dacă nu este folosit.Este ştiut că,

Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât suntem mai îngrijoraţi de lapsusuri şi de scăderea performanţelor intelectuale. Totuşi, creierul se uzează doar dacă nu este folosit.
Este ştiut că, încă de la naştere, omul pierde neuroni. Spre deosebire de alte celule, neuronii dispar fără a putea fi înlocuiţi. Dar să nu intrăm în panică. La naştere, creierul este format din zeci de miliarde de neuroni. Chiar dacă se pierd zilnic în jur de 100.000 de celule nervoase, rămân destule pentru a trăi autonom, din punct de vedere cerebral, aproximativ 120 de ani. În plus, creierul se modifică în permanenţă. Dacă o reţea de neuroni "se defectează", este imediat înlocuită cu alta.

Ateroscleroza stă la baza uitării
În cazul unor tulburări serioase ale memoriei, este necesar întotdeauna un control general efectuat de un specialist în geriatrie sau neurologie. Unii factori pot agrava lapsusurile: oboseala, anxietatea, depresia, numeroase medicamente (unele somnifere, tranchilizante, antidepresive, unele beta-blocante, medicamentele antihistaminice etc.), variaţiile hormonale, deficitul de vitamine, hipertensiunea arterială.
Lupta împotriva degradării neuronilor este în strânsă legătură cu lupta împotriva proastei irigări a creierului, deci cu ateroscleroza. O izolare profundă, ca aceea care produce surditatea, poate duce, de asemenea, la un deficit cerebral.

Treziţi-vă neuronii!
Scăderea performanţelor intelectuale are loc atunci când creierul nu este solicitat destul. Creierul trebuie întreţinut. Activităţile monotone, ocupaţiile care devin rutină solicită întotdeauna aceleaşi regiuni ale creierului. Din această cauză, restul zonelor cerebrale "adoarme".
Tulburările de memorie sunt mai frecvente după pensionare din cauză că nu mai sunt stimulate funcţiile cerebrale. Trebuie ca neuronii să fie puşi la muncă. În acest caz sunt recomandate jocurile: scrabble, belotă, şah, bridge, tot ceea ce înseamnă joc de logică sau de strategie.

Memoria trebuie să fie stimulată în fiecare moment al vieţii. De exemplu, să memorezi numerele de telefon pe care le utilizezi. Memoria se întreţine şi prin povestirea unor evenimente din trecut sau prin încercarea de a-ţi aminti o poezie sau un cântec. Gimnastica neuronilor este la fel de profitabilă ca aceea a corpului.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite