Gimnastica acvatică sau hidrokinetoterapia vă scapă de dureri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecțiunile coloanei sau cele reumatice se pot trata eficient cu ajutorul terapiei acvatice. Chiar dacă urmaţi o astfel de terapie doar pentru întreţinere, tot este nevoie de acordul medicului. Şi cu recomandare din partea acestuia, şedinţele se plătesc.

Gimnastica acvatică sau hidrokinetoterapia, cum este denumită de specialişti, este o terapie mai blândă şi cu riscuri mult mai mici decât alte tipuri de terapii (kinetoterapia, de exemplu).

„Terapia în mediul acvatic poate înlocui kinetoterapia atunci când pacientul nu are forţă musculară sau are o greutate mult mai mare şi nu poate face mişcare obişnuită. Este indicat să facă exerciţii în apă, pentru că solicitarea articulaţiilor este mai mică“, subliniază Delia Cinteză, medic primar recuperare medicală la Institutul Naţional de Balneologie din Bucureşti.

Terapie recomandată după operaţii

Cu scop terapeutic, gimnastica acvativă este recomandată persoanelor cu probleme circulatorii, deoarece îmbunătăţeşte circulaţia sanguină.

Bolnavii care beneficiază cel mai mult însă de pe urma exerciţiilor realizate în apă sunt cei cu probleme de coloană sau cu traumatisme (entorse, luxaţii), dar şi cei care au suferit operaţii.

„Terapia este utilă şi pacienţilor supraponderali sau celor cu artroză, în special a membrelor inferioare (coxartroză)“, mai spune medicul.

Exerciţii fără febră musculară

Şi cei care doresc să facă mişcare pentru întreţinere pot apela la acest gen de terapie. Beneficiile sunt cu atât mai mari cu cât nu mai există riscul accidentărilor. În plus, apa face un masaj la nivelul muşchilor.

Cum rezistenţa apei este mai mare de aproximativ zece ori decât cea a aerului, exerciţiile în apă antrenează mult mai mulţi muşchi decât cele realizate în sala de fitness sau în aer liber.

Mai mult, apa ajută la eliminarea acidului lactic din ţesuturile musculare, vinovat de apariţia febrei de după exerciţii. „În cazul celor cu probleme de sănătate, durata terapiei variază în funcţie de recomandarea medicului.

Cei care nu au afecţiuni pot face regulat astfel de exerciţii, însă şi în cazul lor este indicat să se adreseze medicului, ca nu cumva să aibă boli ascunse. Ar trebui să aleagă un bazin unde există supraveghere din partea unui kinetoterapeut“, menţionează medicul Delia Cinteză.

O şedinţă costă 50 de lei

Şedinţele de gimnastică acvatică se plătesc chiar dacă sunt cu scop terapeutic (singurele spitale care au bazine sunt cele din staţiunile balneoclimaterice, particulare).

Singurii care au reducere sau pot urma această terapie gratuit sunt pensionarii sau angajaţii înscrişi în sindicate, prin programe speciale. O astfel de şedinţă poate ajunge şi la 50 de lei.

Întreţinere şi pentru gravide

Gimnastica acvatică este de ajutor și viitoarelor mămici, deoarece reduce durerile și senzaţia de disconfort din timpul sarcinii. În România, mămicile au și posibilitatea de a naște în apă, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Regina Maria“ din București.

Pentru mamă, nașterea în apă este mai puţin dureroasă, în sensul că i se relaxează musculatura și articulaţiile, iar pentru făt, trecerea la mediul extern este mai puţin traumatizantă. Preţul unei astfel de nașteri se ridică la 2.200 de euro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite