Ghid de supravieţuire după bomba cu virus gripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şansele ca virusul H5N1 să determine o pandemie majoră sunt de 1 la 3, iar şansele pentru o pandemie minoră - de 2 la 3. Americanii au dezvoltat, încă din timpul războiului rece, tehnici de

şansele ca virusul H5N1 să determine o pandemie majoră sunt de 1 la 3, iar şansele pentru o pandemie minoră - de 2 la 3. Americanii au dezvoltat, încă din timpul războiului rece, tehnici de supravieţuire în caz de dezastru. Supravieţuitorii erau învăţaţi cum să reziste după căderea reţelelor de electricitate, cum să-şi obţină hrana, cum să se apere. Magazine specializate pun la dispoziţia grupurilor de "supravieţuitori" arme, unelte şi dispozitive necesare în cazul unor catastrofe atomice sau de altă natură. Recent, s-a publicat în "Boston Globe" primul ghid de supravieţuire în caz de pandemie. Specialiştii de la Centrul de Referinţă pentru Gripă din Institutul Cantacuzino au preluat acest model, ca bază de discuţie pentru pregătirile pe care trebuie să le facă în aşteptarea pandemiei. Vă prezentăm câteva din recomandările pe care le-a primit publicul din SUA.

Asiguraţi-vă viaţa
Acum este momentul să faceţi asigurări de viaţă la o firmă de specialitate, deoarece, în cazul izbucnirii pandemiei, costul asigurării va creşte semnificativ. Luaţi în considerare toţi membrii familiei. Asigurarea va putea fi anulată în momentul în care pandemia va trece sau în cazul în care nu va izbucni.

Vaccinarea creşte şansa de vindecare
În compoziţia vaccinului pentru sezonul curent, singurul care va fi disponibil în timp util, nu este inclusă şi tulpina virusului gripei pandemice. Totuşi, specialiştii recomandă tuturor să-şi facă vaccinul. Cei mai mulţi experţi susţin că pandemia va izbucni în timpul sezonului de gripă. Dacă suntem vaccinaţi, vom fi protejaţi de gripa sezonieră în perioada în care circulă virusul pandemic. Îmbolnăvirea cu virusul agresiv al gripei pandemice nu lasă nicio şansă unui organism deja slăbit de gripa banală. Ca o protecţie în plus, se poate face şi vaccinul antipneumococic. Acest lucru va fi vital în cazul apariţiei unei pandemii gripale majore, prevenind complicaţiile. În multe cazuri, nu gripa este cea care ucide, ci pneumonia care se declanşează odată cu virusul gripal care reduce imunitatea şi fragilizează organismul.
Prima criză - lipsa alimentelor
Resursele alimentare vor fi limitate în timpul unei pandemii majore. Cei care vor să supravieţuiască trebuie să aibă stocuri de carne conservată, peşte, fasole uscată, orez, dar şi resurse de bază, cum ar fi sarea, zahărul sau uleiul de gătit. Dacă va fi întreruptă aprovizionarea centrelor urbane, nu va dura mult până când hrana va dispărea din rafturile magazinelor, aşa cum se întâmplă de obicei în cazurile grave de inundaţii, cutremure şi alte dezastre naturale.

Lumea, fără curent electric
Drept rezultat al pandemiei se vor îmbolnăvi, vor lipsi sau vor muri mulţi ingineri de sistem ai centralelor, căilor ferate sau minelor şi se va ajunge la închiderea centralelor ale căror stocuri de combustibil se va termina. Deoarece echipele de teren vor fi şi ele afectate de pandemie, timpul de repornire a sistemului oprit va fi mult prelungit faţă de condiţiile normale. Întreruperea energiei poate dura chiar o lună sau două. O cale de rezolvare individuală este aprovizionarea cu aparate care funcţionează pe baterii: lanterne, radio şi alte dispozitive.

Apa potabilă, un lux
Angajaţii sistemelor de aprovizionare cu apă se vor îmbolnăvi în aceeaşi proporţie cu populaţia generală. Absenteismul poate afecta siguranţa acestui serviciu, iar afectarea prealabilă a furnizării de energie duce la pierderea presiunii din canalizare. Dacă aprovizionarea cu apă este întreruptă, nu beţi imediat după revenirea sistemului, deoarece poate fi contaminată cu bacterii. Faceţi-vă rezerve de apă potabilă pentru situaţii de urgenţă. Puteţi realiza şi sisteme de preluare a apei de ploaie de pe acoperişul casei. Apa colectată de pe acoperiş trebuie însă purificată şi decontaminată. Ea poate fi purificată prin fierbere, cu pastile de purificare sau cu produse care generează clor. Pentru copiii mici nu se recomandă folosirea apei tratate.

Nu pierdeţi contactul cu exteriorul
Chiar fără electricitate nu trebuie pierdut contactul cu exteriorul, pe care îl puteţi menţine prin mass-media. Este util un aparat radio de calitate, care să nu consume multă energie şi să meargă cu baterii. Cu siguranţă se vor transmite informaţii prin unde radio pentru supravieţuitorii pandemiei.

Spitalele nu vor face faţă
În cazul unei pandemii majore, serviciile medico-sanitare, în special spitalele, vor fi rapid depăşite. Cel mai probabil, sistemul sanitar va fi prima instituţie a societăţii care se va prăbuşi. Dacă primele victime ale gripei vor avea parte de un tratament excelent, incluzând spitalizare în centre de vârf şi acces la plămânul artificial, nu după mult timp resursele se vor sfârşi. Într-un sezon obişnuit gripal, din perioada actuală, numărul bolnavilor spitalizaţi în condiţii critice este suficient de mare ca toate paturile de terapie intensivă şi ventilatoarele disponibile să fie ocupate pentru săptămâni întregi. Imaginaţi-vă ce se va întâmpla în situaţia în care numărul pacienţilor cu insuficienţă pulmonară acută creşte brusc peste cel aşteptat în gripa sezonieră. Odată instalată pandemia, spitalele vor fi pline, inclusiv în sălile de aşteptare şi pe holuri. Este posibil să se rechiziţioneze clădiri din jurul marilor spitale sau să se amenajeze corturi, dacă personalul medical va fi el însuşi bolnav, iar o parte chiar va muri. Spitalul va rămâne rapid fără resurse de toate tipurile. Singura soluţie este autoizolarea, departe de aglomeraţia oraşelor.

La ţară e cel mai sigur
În timpul gripei spaniole, pandemie izbucnită în 1918, cei aflaţi mai departe de centrele populate au fost mai feriţi. Soluţia este carantina inversă: comunităţile nu mai primesc persoane din afară în perioada pandemică. Micile comunităţi pot încerca o astfel de abordare, dar pentru a funcţiona, carantina trebuie să fie foarte strictă şi aplicată devreme. Epidemiile majore anterioare, cu o mortalitate mare, au demonstrat că aceste evenimente duc aproape întotdeauna la dezordini civile. În cazul unei pandemii majore, este mai înţelept să părăsim marile oraşe, iar hrana şi apa potabilă vor fi mai uşor de obţinut la ţară. În plus, populaţia rurală va fi mai puţin ostilă.

Simptomele gripei
Virusul gripal intră de obicei în organism prin tractul respirator, dar poate avea acces şi prin tractul intestinal. Virusul cauzează o varietate de simptome: febră, durere în gât, tuse, curgerea nasului, dureri generale. Faţă de aceste simptome principale, când gripa afectează tractul gastro-intestinal, pot apărea dureri de cap, ameţeli, crampe abdominale şi diaree. Pacienţii cu gripă sunt sever bolnavi şi adesea atât de slăbiţi, încât se dau greu jos din pat fără ajutor. Unii mor cu zile pentru că nu se pot alimenta şi mai ales hidrata fără ajutor, din cauza epuizării extreme.

Dr. Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă:
România, producătoare de vaccin pandemic
"Virusul care va declanşa pandemia nu este cunoscut, deci nu se pot face stocuri de vaccin, dar se lucrează intens, iar România are o situaţie privilegiată pentru că va face vaccin pandemic. Dacă tulpina va fi H5N1, atunci vaccinul va putea fi disponibil chiar mai repede de patru luni. Este un mare avantaj al României, pentru că există acel interval în care nu va exista vaccin. La ţările neproducătoare de vaccin, golul se va prelungi pentru că vor sta la mila OMS-ului sau a altor state. Producătorii au obligaţia de a asigura protecţia populaţiei din ţara de origine mai întâi."

Pandemia, dezastru natural
"Pandemia de gripă este un dezastru şi a fost inclusă în categoria dezastrelor naturale de către Guvernul României. Din sistemul de supraveghere naţional al gripei sezoniere, care funcţionează foarte bine, îl vom face să funcţioneze la supravegherea unei gripe pandemice."

Mutaţii ale virusului gripei aviare
"Prima mutaţie a virusului aviar a avut loc în 1997, când a izbucnit primul focar de gripă aviară mai amplu, apărut în Hong Kong. Virusul a căpătat capacitatea de a trece relativ mai uşor la om. A doua mutaţie s-a produs în 2005, când virusul aviar a devenit agresiv la păsările sălbatice, iar acestea au început să-l transporte în forma sa înalt patogenă aproape în toată lumea. A treia modificare a avut loc în Turcia, cu trecere mai uşoară la om, dar nu interumană. Recent, s-a produs şi a patra mutaţie, în focarul din Indonezia, cu nouă persoane decedate, în urma transmiterii interfamiliale. Este o transmitere limitată, şi nu susţinută şi masivă ca să dea naştere la o pandemie, dar se pare că a cincea mutaţie va fi decisivă".

Kit de urgenţă
În cazul prăbuşirii serviciilor medicale, este folositor să aveţi un stoc de medicamente. Va fi folositor să aveţi la îndemână şi să ştiţi să folosiţi un termometru sau un aparat de măsurare a tensiunii şi pulsului. Kitul în caz de gripă severă include:
* Sare de masă - 1,5 Kg
* Zahăr - 5 Kg
* Praf de copt - 200 g
* Ceai negru sau verde - 500g
* Antitermice, antitusive şi analgetice
* Decongestionante nazale şi antiseptice faringiene
* Termometru - cel puţin 2 bucăţi
* Aparat automat de măsurare a tensiunii arteriale, preferabil cu pompă manuală
* Caiet pentru notarea semnelor vitale şi cantitatea de fluide ingerate şi eliminate

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite