Gesturi mici care ne feresc de gripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debutul sezonului rece şi, implicit, al infecţiilor respiratorii acute a determinat specialiştii să lanseze campanii de prevenire a acestora. În Franţa, spre exemplu, aceste campanii poartă

Debutul sezonului rece şi, implicit, al infecţiilor respiratorii acute a determinat specialiştii să lanseze campanii de prevenire a acestora. În Franţa, spre exemplu, aceste campanii poartă numele de "Adoptaţi gesturi care ne protejează". Campania promovează trei gesturi de igienă, esenţiale pentru prevenirea transmiterii virusurilor respiratorii: spălarea mâinilor, folosirea şerveţelelor de hârtie şi masca chirurgicală.
Specialiştii sunt de părere că, în goana, uneori nejustificată, după vaccinuri şi antivirale, se uită de "măsurile-barieră", care sunt gesturi simple, cu rol important în prevenirea unor afecţiuni cu impact important medical şi economic. În acelaşi timp, oficialii UE recomandă autorităţilor de sănătate publică din ţările membre să promoveze măsurile care reduc transmisia atât a gripei de sezon, cât şi a gripei pandemice: spălarea regulată a mâinilor, acoperirea gurii şi a nasului la tuse şi strănut, evitarea atingerii mâinilor, a obiectelor şi a batistelor contaminate cu secreţii respiratorii, precum şi evitarea contactului cu bolnavii, la o distanţă mai mică de trei metri.
Masca sigură trebuie să aibă şapte straturi
Specialiştii francezi recomandă masca chirurgicală împotriva gripei, dar alţi medici sunt de părere că aceasta nu este eficientă. La un strănut, sunt eliberate în aer particule minuscule, care dacă sunt inhalate pot produce gripă, dacă persoana care a strănutat era infectată. Masca chirurgicală este formată din două straturi, care reţin particulele mai mari de zece microni. Dar la un strănut sunt eliberate şi particule foarte mici, sub 3 microni, care rămân suspendate în aer. Acestea pot trece prin mască şi ajung direct în plămâni. Pentru a putea opri şi aceste particule, ar fi nevoie de o mască în şapte straturi, dar care este foarte scumpă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite