Gestionaţi stresul din preajma Sărbătorilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atunci când sunteţi copleşiţi de treburi, împărţiţi responsabilităţile
Atunci când sunteţi copleşiţi de treburi, împărţiţi responsabilităţile

O bună organizare şi abordarea problemelor cu calm ne ajută să facem faţă mai uşor pregătirilor pentru Crăciun şi Revelion. Specialiştii spun că oricât de ocupaţi am fi, nu trebuie să uităm de momentele de odihnă şi să încercăm să gândim pozitiv, deoarece doar aşa ne putem bucura de spiritul Sărbătorilor.

Timpul limitat în care trebuie să rezolvăm o mulţime de treburi, oboseala fizică, dificultăţile financiare, neînţelegerile în familie sau lipsa persoanelor dragi pot umbri farmecul Sărbătorilor de iarnă. Astfel, în această perioadă multe persoane se confruntă cu un nivel mai ridicat de stres, episodele de depresie fiind şi ele mai frecvente.

„Stresul poate să aibă diferite surse. Însă, oricare ar fi cauza, modul în care creierul interpretează stresul este relativ similar: o situaţie de pericol, în care organismul se mobilizează mai mult decât de obicei pentru a face faţă. Şi pentru că nu putem fi încordaţi şi relaxaţi în acelaşi timp, instalarea stresului alterează capacitatea noastră de a ne relaxa în preajma Sărbătorilor", spune psihologul Lena Rusti de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.

Gândirea pozitivă poate face minuni

În perioadele stresante, multe persoane au tendinţa de a gândi negativ, de a vedea mai degrabă partea pesimistă a lucrurilor, spun specialiştii. Iar atunci când există obiceiul de a observa mai mult ceea ce nu merge decât ceea ce merge, este foarte dificil să ne relaxăm şi să ne bucurăm de momentele petrecute alături de cei dragi.

„Unele persoane stresate dezvoltă frica de a gândi pozitiv. Ele consideră că, atunci când se gândesc la cea mai rea variantă posibilă, sunt mai pregătite şi se simt mai în siguranţă. De fapt, obişnuindu-se să se gândească mereu la variantele negative, aceste persoane încep să se îngrijoreze pentru ele şi să le trăiască. Rezultatul este că ajung să se consume pentru probleme care nici nu există şi nu îşi dau voie să se bucure", explică Lena Rusti. Iată de ce este important ca persoanele cu o fire mai pesimistă să înveţe să gândească pozitiv sau măcar să nu mai elaboreze în mod constant scenarii negative.

Relaxarea se învaţă

Stresul ne poate afecta atât fizic, cât şi psihic. Astfel, înainte de Sărbători, pe de o parte suntem tensionaţi de multitudinea treburilor pe care le avem de făcut, inclusiv curăţenia în casă, cumpărăturile şi pregătirea meselor festive. Pe de altă parte, ne stresează ideea că nu vom reuşi să le rezolvăm pe toate la timp sau că nu avem suficiente resurse financiare pentru a avea tot ce ne dorim.

Psihologul Lena Rusti spune că, oricât de ocupaţi am fi şi oricât de multe probleme ar exista, nu vom rezolva mai multe dacă nu ne permitem câteva momente de relaxare şi de odihnă. Dimpotrivă, dacă respectăm nevoile organismului, ne creştem şi rezistenţa. Astfel, uneori putem avea idei mult mai bune după ce ne-am îndepărtat puţin de probleme, decât atunci când stăm să ne gândim tot timpul la ele.

Pentru a face acest lucru, trebuie să ne propunem ca în fiecare zi să facem măcar un lucru care ne place şi să monitorizăm acest comportament. Dacă vom reuşi să ne simţim bine fără să apară un sentiment de vinovăţie, vom reuşi să fim mai toleranţi la stres.

Oricât am vrea, nu le putem face pe toate. De aceea, atunci când suntem copleşiţi de treburi, este bine să încercăm să ne organizăm şi să împărţim responsabilităţile cu ceilalţi membri ai familiei.

„Nu este bine să încercăm să controlăm totul. Trebuie să acceptăm că există limite şi că nu este neapărat necesar ca totul să iasă perfect. În plus, nu trebuie să transformăm Sărbătorile într-o competiţie şi este indicat să încercăm să acceptăm şi modurile de a vedea lucrurile ale celor din jurul nostru", mai spune Lena Rusti.

Să nu uităm că până la urmă Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de a ne bucura de prezenţa celor dragi şi de spiritul Crăciunului, care înseamnă bunătate, dăruire şi capacitatea de a fi alături de ceilalţi. 

"Nu trebuie să transformăm Sărbătorile într-o competiţie şi este indicat să încercăm să acceptăm şi modurile de a vedea lucrurile ale celor din jurul nostru."
Lena Rusti
psihoterapeut

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite