"Fumatul interzis" a început să dea rezultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în locurile frecventate de mai multe persoane (comun numite "locuri publice") au un rost dovedit atât în maniera "dacă respiri aer cu fum de ţigară, vei păţi.... ", cât şi sub forma "dacă

în locurile frecventate de mai multe persoane (comun numite "locuri publice") au un rost dovedit atât în maniera "dacă respiri aer cu fum de ţigară, vei păţi.... ", cât şi sub forma "dacă trăieşti în locuri în care nu se fumează, vei avea de câştigat....", "dovezile fiind aduse atât de ştiinţă, cât şi de experienţa individuală", ne-a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonator al Centrului de consiliere pentru renunţarea la fumat. "Cu ocazia Zilei naţionale antifumat care se sărbătoreşte joi, 16 noiembrie, vom inaugura o linie verde pentru cei care caută ajutor, sfaturi şi sprijin pentru a renunţa la fumat. Telefonul este 08008 STOP FUMAT şi este disponibil de luni până vineri, de la 8 dimineaţa la 8 seara", ne-a declarat dr. Magdalena Ciobanu.
Cauză şi efect
Cu o zi înainte de Ziua naţională antifumat, se sărbătoreşte şi Ziua mondială de luptă împotriva bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC), o afecţiune de care suferă aproximativ 10 la sută din populaţia fiecărei ţări. "Studiile recente arată că peste jumătate din cei care suferă de BPOC sunt nediagnosticaţi sau subdiagnosticaţi, ceea ce ridică incidenţa la un sfert din populaţie", a declarat conf. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Fumătorii, fie ei şi pasivi, sunt cei mai predispuşi la BPOC, însumând trei sferturi din cazuri. În restul cazurilor este vorba de accidente ce ţin de poluarea casnică - fumul produs de aragaz, sobe sau şeminee - sau de expunere la pulberi de nichel şi siliciu la locul de muncă. "În primii ani de la debutul bolii, singurul simptom este tusea în timpul dimineţii, după care se observă gâfâiala la orice efort şi tulburări de somn cauzate de sufocare", a explicat conf. dr. Florin Mihălţan. Pentru BPOC există şi la noi tratamente moderne, dar ele nu ajută decât dacă boala este depistată precoce. Din pacienţii care sunt spitalizaţi, numai jumătate mai supravieţuiesc după trei ani, iar aceştia vor avea nevoie de internări consecutive, ei fiind marii consumatori ai spitalizărilor. Decesele pot fi cauzate de insuficienţă respiratorie, complicaţii cardiovasculare, dar şi cancer bronhopulmonar. Se preconizează că BPOC va fi a patra cauză de deces până în 2020.

Reclamele antifumat îi îndeamnă pe tineri să-şi aprindă o ţigară
Reclamele antifumat, produse de companiile producătoare de ţigări şi destinate părinţilor, îi încurajează pe copii să se apuce de tutun, arată un studiu realizat în Australia şi publicat în Jurnalul american de sănătate publică. Cercetătorii au descoperit că printre copiii mici nu există o legătură între reclame şi atitudinile şi comportamentele privitoare la ţigări. Totuşi, în ceea ce-i priveşte pe tinerii liceeni, reclamele antifumat adresate părinţilor erau asociate cu sentimentul adolescenţilor că fumatul nu este aşa de dăunător sănătăţii, sprijineau mai mult fumatul şi aveau o intenţie mai mare de a fuma cândva, în viitor. Unul din autori a subliniat că, potrivit unei mărturii recente, aceasta era chiar intenţia unei companii producătoare de ţigări. (V.Popescu)

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite