Fumatul creşte riscul de demenţă cu 75 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumatul creşte riscul  de demenţă cu 75 la sută
Fumatul creşte riscul de demenţă cu 75 la sută

Un studiu recent a scos la iveală că fumătorii cu vârste între 46 şi 70 de ani au un risc cu 75 la sută mai crescut de a suferi de boala Alzheimer decât persoanele care nu au fumat niciodată.

 Specialiştii de la Universitatea din Minnesota, SUA, cei care au realizat studiul, pun acest lucru pe seama faptului că fumatul poate cauza atacuri cerebrale minore, ce au drept consecinţă leziuni la nivelul creierului, care pot cauza demenţa.

De asemenea, nivelul radicalilor liberi din organismul fumătorilor este mai ridicat decât în cazul persoanelor care nu au acest viciu.

Studii anterioare au demonstrat că radicalii liberi sunt printre cauzele principale ale degenerării ţesutului cerebral, ce are drept consecinţă instalarea bolii Alzheimer.

Cercetătorii americani au observat că există o asociere între demenţă şi alte boli care ţin de stilul de viaţă, precum diabetul şi hipertensiunea arterială. Astfel, persoanele care au o tensiune arterială mărită sunt cu 60 la sută mai predispuse la boala Alzheimer, în timp ce bolnavii de diabet au un risc aproape dublu de a dezvolta această afecţiune.

„Această descoperire subliniază importanţa modificării stilului de viaţă şi înlăturarea factorilor de risc pentru demenţă încă din tinereţe”, spune doctorul Alvaro Alonso, autorul studiului. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite