Fumătoarele comit un abuz asupra copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gravidele care fumează îşi expun fătul riscului de a suferi de sevraj nicotinic la naştere. Din păcate, viitoarele mame fumătoare se lasă  cel mai greu de viciu, ele neputând recurge la ajutoare de tipul medicamentelor de înlocuire a nicotinei.

Cel mai bine ar fi ca femeia să renunţe la ţigară cu mult timp înainte de a se hotărî să aducă pe lume un copil, spun specialiştii. Cu toate acestea, foarte puţine viitoare mămici o fac, fie pentru că nu estimează corect riscul la care-şi expun copilul, fie pentru că sarcina a fost neplanificată. Iar odată ce au rămas însărcinate, fumătoarele renunţă şi mai greu la viciu.

Guma cu nicotină, ineficientă

„De la începutul Programului Naţional de Renunţare la Fumat, nu cred că am avut mai mult de două gravide care au încercat să se lase de ţigară cu ajutorul nostru", subliniază medicul Magda Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru Renunţare la Fumat din cadrul Institutului „Marius Nasta" din Bucureşti.

Potrivit specialistului, acest lucru se întâmplă, în primul rând, pentru că medicamentele de înlocuire a nicotinei sunt contraindicate gravidelor, iar guma cu nicotină, care este permisă, nu are un efect prea puternic. În al doilea rând, ele nu apelează nici la ajutorul psihologic, deoarece încă există percepţia că psihologul este acelaşi lucru cu psihiatrul, iar acesta din urmă este asociat cu bolile psihice.

Sevrajul nu afectează sarcina

Unii medici spun că femeile fumătoare care au rămas gravide ar trebui să nu se lase de ţigări cel puţin în primul trimestru de sarcină, sevrajul putând avea un impact negativ asupra sarcinii şi mai ales asupra fătului. „Este un mit!", atrage atenţia medicul Magda Ciobanu.

„Renunţarea la fumat influenţează în bine sarcina. Ba mai mult, stările de rău pe care le resimte gravida după un timp de la ultima ţigară sunt de fapt semne că organismul îşi revine la normal, că se recuperează. De exemplu, unele femei prezintă o stare de somnolenţă accentuată, ceea ce indică faptul că s-a îmbunătăţit nivelul de oxigenare a creierului", explică specialistul.

Expunerea fătului la fum, un abuz

Femeile care fie nu vor, fie se complac cu explicaţia că nu pot să se lase de fumat în sarcină se consideră că îi fac rău voit copilului, iar acest lucru este considerat un abuz de specialişti. Nicotina produce îngustarea vaselor de sânge din placentă, deci fătul primeşte mai puţin oxigen şi mai puţine substanţe nutritive.

„Expunerea fătului la substanţele toxice din ţigări duce la naşterea prematură. În cazul în care copiii se nasc la termen, ei au o greutate mai mică decât este normal, au o imunitate scăzută şi sunt mai bolnăvicioşi", avertizează medicul primar obstetrică-ginecologie Cezara Bucur de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Panait Sârbu". În plus, dacă mama a fumat timp de nouă luni, bebeluşul va avea simptome de sevraj nicotinic după naştere.

Ajutorul psihologic, necesar

„Femeile care nu au renunţat la fumat înainte de a rămâne însărcinate cu ajutorul medicamentelor, ele vor trebui să o facă singure după ce rămân gravide", atrage atenţia medicul Magda Ciobanu.

Singura metodă prin care femeile însărcinate pot să se lase de viciu este prin foarte multă voinţă. Ele pot trece mai uşor peste neplăcerile sevrajului nicotinic cu ajutorul psihologului, spune specialistul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite