Frumuseţea vine din stilul de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a arăta şi a ne simţi bine, se recomandă îmbinarea mişcării cu o alimentaţie sănătoasă şi respectarea programului de somn. Pentru a fi în formă, trebuie să ne îngrijim organismul, prin eliminarea toxinelor şi prin asigurarea bunei funcţionări a organelor interne.

Pentru a se încadra în standardele moderne de frumuseţe, tot mai multe femei apelează la soluţii extreme. O astfel de soluţie o reprezintă regimurile de slăbit fulger, care epuizează organismul şi care pot pune sănătatea în pericol. Potrivit medicilor, frumuseţea ar trebui să fie îmbinarea perfectă între o stare de sănătate bună, o alimentaţie sănătoasă şi mişcare.

Alegeţi alimente cu indice glicemic scăzut

Curele de slăbire haotice, după ureche, şi cele care se bazează mai ales pe înfometare au efect invers faţă de cel aşteptat şi, în plus, ne compromit sănătatea. Pentru a ne menţine în formă, un factor important este indicele glicemic al alimentelor pe care le consumăm, spun medicii.

Potrivit specialiştilor, la originea îngrăşării se află hiperinsulinismul, care apare atunci când se consumă alimente cu indice glicemic ridicat (>65). În această situaţie, pancreasul secretă o cantitate foarte mare de insulină, hormon ce transportă surplusul de glucoză din sânge în diverse organe, unde este stocat. Prin urmare, pentru a slăbi fără riscul de a depune kilogramele la loc (efectul yo-yo), se recomandă consumarea alimentelor cu indice glicemic mai mic de 35. În acest mod, secreţia de insulină va fi suficient de scăzută ca să inhibe lipogeneza (stocarea de grăsimi) şi să stimuleze lipoliza (arderea grăsimilor din rezerve, adică din muşchi, ficat etc.).

Printre alimentele cu indice glicemic scăzut se numără pâinea de secară, lintea verde, vânăta, dovlecelul, ceapa, usturoiul, migdalele, lactatele, mazărea prospătă, morcovul, fasolea albă, fulgii de ovăz, roşia, pastele din grâu integral. De asemenea, pentru a nu avea o dietă dezechilibrată, adaugă proteine de calitate precum carne de pui şi de peşte, brânză degresată şi ouă. Proteinele sunt esenţiale pentru tonifierea masei musculare, principalul consumator de energie al organismului.

O cură detoxifiantă pentru înfrumuseţare

Potrivit medicilor, orice modificare în stilul de viaţă ar trebui să înceapă cu o cură de detoxifiere. Aceasta deoarece, zilnic, organismul vine în contact cu o cantitate importantă de toxine (aditivi din alimente, poluanţi din atmosferă şi radicali liberi pe care îi produce corpul). Acestea încetinesc digestia, favorizează îngrăşarea, dar sunt responsabile şi pentru tulburările hepatice şi renale, precum şi pentru unele probleme cutanate şi respiratorii.

Pentru a preîntâmpina aceste probleme de sănătate, o dată pe an (îndeosebi primăvara), se recomandă o cură de detoxifiere, în special a colonului, considerat „groapa de gunoi" a organismului. „O cură de detoxifiere a colonului poate rezolva oboseala ficatului, poate contribui la calmarea durerilor articulare, la atenuarea psoriazisului şi eczemelor, precum şi la dispariţia migrenelor. Aceeaşi cură de detoxifiere poate contribui la recăpătarea elasticităţii pielii, strălucirii părului şi fermităţii unghiilor", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Zilnic, zece minute de mers alert

Pentru a fi în formă maximă, mişcarea trebuie să intre în rutina noastră săptămânală, dacă nu chiar zilnică. Însă, pentru că multe persoane se plâng de lipsa timpului, specialiştii în fitness au găsit o soluţie şi pentru ele.

„Femeile se pot menţine în formă maximă dacă îmbină alimentaţia sănătoasă cu mişcarea. De aceea, zilnic, le recomand câte zece minute de mers alert într-o zonă cu un grad scăzut de poluare, cum ar fi un parc. Această formă de mişcare continuă procesul natural de eliminare a toxinelor din timpul somnului", explică specialist fitness Mihai Dragomir.

Somnul, esenţial

Deşi somnul joacă un rol esenţial în menţinerea stării de sănătate, cele mai multe persoane nu respectă programul de somn. Potrivit unui studiu realizat de „Indicele Philips pentru Sănătate şi Bunăstare", femeile resimt mai puternic lipsa somnului. O consecinţă importantă a somnului insuficient la femei este îmbătrânirea pielii, deoarece în timpul somnului celulele se regenerează de două ori mai repede decât în starea de veghe.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite