Fructele, esenţiale pentru dieta şcolarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un măr pe zi ţine doctorul departe de casă, spune un vechi proverb. Nutriţioniştii au ajuns la aceeaşi concluzie, pe care încearcă să o aplice şcolarilor.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvernul României, în anul şcolar 2009-2010, pentru o perioadă de maximum 100 de zile şcolare, se acordă gratuit câte un măr elevilor din clasele I-VIII care frecventează oricare dintre instituţiile de învăţământ de stat şi privat.

Măsura face parte din programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli. Programul este implementat de către Consiliul Uniunii Europene, începând cu anul şcolar 2009 – 2010, şi va dura până în anul 2013. De ce era nevoie de o astfel de campanie? Răspunsul vine în urma mai multor studii referitoare la alimentaţia copiilor, printre care şi cele ale reputatei experte în nutriţie şi nutriterapie Katherine Howdy Tate. Ea explică ce fructe ar trebui să mănânce copiii de vârstă şcolară.

Micul dejun, benefic pentru concentrare

Conform recomandărilor specialistei americane, anumite alimente nu trebuie să lipsească din structura gustărilor celor mici. Ceea ce e foarte important – lucru menţionat de altfel şi de alţi nutriţionişti, precum prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti – înainte de a ajunge să mănânce gustarea preparată pentru şcoală, copiii nu ar trebui să sară peste micul dejun.

Studiile au confirmat că cei mici se concentrează mult mai bine dacă mănâncă dimineaţa. Nu trebuie să mănânce însă feluri grele (ouă sau cârnaţi zilnic). „Din compoziţia pacheţelului, în primul rând nu trebuie să lipsească merele, bananele şi strugurii - câteva dintre fructele pe care copilul ar trebui să le aibă zilnic la şcoală. De regulă, din gustarea zilnică a copiilor n-ar trebui să lipsească măcar un fruct”, explică prof. Mencinicopschi.

Foarte bune sunt, de asemenea, şi cerealele cu lapte. „Alegeţi cereale care nu conţin zahăr, iar dacă cel mic doreşte îi puteţi amesteca mai multe tipuri în acelaşi castron”, recomandă prof. Mencinicopschi. În perioada de dezvoltare a organismului, produsele lactate sunt extrem de importante. Iaurtul, brânza, laptele sunt surse excelente de calciu.

Katherine Howdy Tate susţine, de asemenea, că sendvişurile sunt o alegere excelentă. Pentru preparare, este bine să folosiţi cel mai bine pâine neagră sau integrală, recomandă specialista în nutriţie. De asemenea, e recomandabil să folosiţi brânza, untul, carnea, cât mai puţin conservate, şi să adăugaţi în sendviş cât mai multe legume, în special morcovi, roşii, salată. Toate aceste preparate satură şi împiedică astfel copiii să mai mănânce prăjituri şi chipsuri, bogate în grăsimi nesănătoase şi zaharuri rafinate, care nu au nicio valoare nutriţională.

Dieta copiilor sănătoşi

În perioada când copiii încep să meargă la şcoală, organismul lor are nevoie de toate elementele nutritive pentru o dezvoltare normală. De aceea, dieta lor trebuie să includă anumite categorii de alimente. Fasolea şi lintea, legumele verzi şi cerealele reprezintă surse importante de fier. Citricele, kiwi, roşiile şi cartofii sunt surse foarte bune de vitamina C, o enzimă esenţială pentru sănătate. În plus, vitamina C ajută la absorbţia fierului, aşa că un suc de fructe (de portocale) şi o masă bogată în alimente care conţin fier sporesc cantitatea de fier absorbită. Laptele, legumele ­verzi, morcovii, caisele sunt surse de vitamina A care ajută copiii să aibă o vedere bună şi o piele sănătoasă.

O mare problemă în prezent o reprezintă dulciurile şi alimentele de sinteză („junk food”) – dulciuri, snacksuri, chipsuri etc. – foarte gustoase şi care produc senzaţia de saţietate, „eliminând” astfel din meniul copilului alimentele sănătoase, explică prof. Mencinicopschi. De aceea, el le recomandă părinţilor să se asigure că cei mici le mănâncă doar ocazional sau în cantităţi mici. Cel mai bine ar fi să încercaţi să alegeţi doar o zi a „dulciurilor” sau să stabiliţi un weekend în care copilului să i se permită să mănânce dulciuri sau alte preparate alimentare pe bază de zaharuri rafinate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite