Frica necontrolată predispune la infarct

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frica necontrolată predispune la infarct
Frica necontrolată predispune la infarct

Temerile de lungă durată pot favoriza şi apariţia gastritelor, a ulcerului şi a insomniilor.Fobiile sunt alimentate de frica necontrolată şi pot perturba desfăşurarea unor activităţi obişnuite. Cele mai multe fobii se formează în copilărie şi se amplifică la maturitate.

Frica este un sentiment fundamental, care avertizează asupra prezenţei unui pericol şi care determină organismul să-şi alcătuiască o strategie pentru a-l depăşi. Există însă unele situaţii în care frica devine patologică.

„Teama devine problematică, uneori patologică, atunci când nivelul său este atât de mare, încât dezorganizează comportamentul (persoana nu se poate mobiliza pentru a depăşi obstacolul) sau când apariţia temerii nu este justificată de elementele din mediu, de exemplu, teama de culori sau teama de fluturi“, afirmă Alina Mirabela Marcu, psiholog clinician la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul Timiş.

Există şi situaţii în care teama este focalizată pe un obiect anume (persoanei îi este clar de ce/cine anume îi este teamă), precum şi cazuri în care teama este generalizată (persoana nu poate spune clar de cine/ce îi este frică). O situaţie aparte o reprezintă teama de boală şi teama de moarte, care, de cele mai multe ori, sunt strâns legate una de cealaltă.

Frica necontrolată poate duce la apariţia atacurilor de panică. Acestea sunt  însoţite de simptome precum: dificultate de a respira, ameţeală, bătăi rapide ale inimii, senzaţie de nod în gât, tremur, sentimentul că se va întâmpla ceva înspăimântător, teamă de moarte iminentă şi de pierdere a controlului.

Se pot face gesturi necugetate

În situaţii neprevăzute, de exemplu în cazul unui cutremur, o persoană cuprinsă de o stare extremă de frică poate face gesturi necugetate, cum ar fi să sară de la etaj. Nici pericolele pentru sănătate nu sunt de neglijat.

„Teama exagerată poate declanşa la persoanele cu anumite afecţiuni sau predispoziţii fenomene de tip infarct miocardic sau accident vascular cerebral”, avertizează Emilian Voiculescu, medic rezident psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” din Bucureşti.

În cazul unei temeri de lungă durată pot apărea mai uşor ulcere, gastrite, insomnii şi dureri musculare, din cauza că persoana afectată se relaxează mai greu.

Când este nevoie de medic

Dusă la extreme, teama nu numai că poate perturba activitatea normală a unei persoane, ci poate duce şi la apariţia unor tulburări psihice, caz în care persoana afectată trebuie să meargă la doctor.

Medicul Emilian Voiculescu afirmă că frica devine patologică în trei situaţii: atunci când nu are un obiect (ca în cazul atacurilor de panică şi în anxietatea generalizată), când obiectul fricii nu este în măsură să pună persoana într-un pericol semnificativ (cum se întâmplă în majoritatea fobiilor) şi atunci când obiectul fricii nu este real (schizofrenie, tulburare delirantă).

image

Temerile nefondate pot dezvolta comportamente exagerate şi delirante.

image


Alina Mirabela Marcu
psiholog clinician

Fobiile pot fi controlate

Cele mai multe persoane cu fobii reuşesc să ducă o viaţă normală, evitând obiectul sau sursa care le provoacă frica necontrolată. Însă, uneori, fobiile perturbă activitatea normală.

De exemplu, din cauza agorafobiei (teama de spaţiile largi, deschise), o persoană ajunge să nu mai iasă din casă. Din fericire, „orice tip de fobie poate fi controlată şi înfruntată cu ajutorul psihoterapiei”, afirmă Mădălina Mărgărit, psihoterapeut psihanalist.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite