Fotbalul, trambulină în cariera politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au strâns averi. Au început să investească în fotbal pe considerentul că sportul-rege ar fi prima iubire a vieţii lor. S-au plâns apoi că pierd sume enorme de bani, chiar dacă transferurile

Au strâns averi. Au început să investească în fotbal pe considerentul că sportul-rege ar fi prima iubire a vieţii lor. S-au plâns apoi că pierd sume enorme de bani, chiar dacă transferurile de după 1989 au fost echivalentul unei mine de diamante din Africa de Sud. Pe final au recunoscut: s-au folosit de fotbal pentru a ajunge politicieni.
De ce nici un politician cu notorietate din România nu a preluat un club de fotbal? De ce majoritatea oficialilor cluburilor de fotbal se aruncă spre funcţiile călduţe din parlament? Răspunsurile sunt spuse simplu chiar de cei care s-au folosit de sportul-rege pentru a ajunge să ocupe un fotoliu la Casa Poporului sau la diferite primării din ţară. "Este o chestie ce ţine de viziunea fiecăruia, de cum doreşte să-şi facă imagine. Eu, după investiţiile făcute la Ceahlăul, m-am băgat în politică pentru că am crezut că pot face ceva şi pentru oraşul meu, Piatra Neamţ. Cu toate că s-a tot spus că am făcut blaturi, oamenii şi-au dat seama că 50 la sută din ce era scris era adevărat, iar 50 la sută înflorituri, şi m-au votat", spune Gheorghe ştefan, admiţând că jumătate din meciurile trucate, aduse în atenţia publicului, au fost adevărate.
"În politică se strâng bani"
"Fotbalul ăsta îţi dă multă notorietate şi toată lumea doreşte apoi să ajungă în politică, pentru că, de fapt, este o încununare a succesului.
Politicienii nu se bagă în fotbal pentru că se pierd bani, peste tot în lume, nu numai la noi, şi nu-i mai recuperezi niciodată", crede şeful LPF, Dumitru Dragomir, acceptând imediat că în politică ajung toţi cei care doresc să strângă bani. "Cel mai bun dintre noi este Copos, pentru că el a ajuns vicepremier.
Este un fel de Silvio Berlusconi al României, cu toate că mai are o treaptă de urcat până pe poziţia de prim-ministru şi ceva bani de pus în bancă", a adăugat Corleone.
Prins între două şedinţe pe holurile Palatului Victoria, George Copos a refuzat o discuţie pe tema fotbalului şi a politicii: "Nu vorbesc aici despre aşa ceva, pentru că îmi pun lumea în cap", a precizat vicepremierul.

Oficialităţile fac scoruri electorale bune
Cea mai mare parte din conducătorii din fotbal au avut succes în politică datorită personalităţii lor sau a unor locuri eligibile primite pe listele de partid. Jean Pădureanu a înregistrat succes pe listele PSD, ajungând în Consiliul Local Bistriţa, Dumitru Sechelariu (o perioadă la PSD) a fost primar al Bacăului, Gheorghe ştefan (preşedinte Ceahlăul, bossul PNL Neamţ) a ajuns şeful oraşului Piatra Neamţ, George Copos (patron Rapid) a ajuns senator pe listele PC, Dumitru Dragomir (şeful LPF) este deputat PRM, Constantin Gheorghe "Suceavă" ("vice" CCA) deputat PC, Dan Tulpan (preşedintele Gloriei Buzău) deputat PSD. Ca pierzători apar fostul preşedinte al Universităţii Craiova, Dinel Staicu, care a mers pe mâna partidului lui Petre Roman, Forţa Democrată, şi Gigi Becali, care nu a putut obţine nici măcar 3 la sută din voturi în cursa pentru Preşedinţia României.

Gigi Becali:
"Dacă politicienii ar intra în fotbal, n-ar putea să-şi justifice banii investiţi"
- Domnule Becali, în ultima vreme mulţi oameni de fotbal au ales calea politicii. Invers însă nici un politician nu a investit în fotbal. Cum vă explicaţi acest lucru?
- Simplu. Dacă oamenii din politică ar veni în fotbal, ei n-ar putea să justifice banii pe care ar urma să-i investească. În fotbal, intră oameni care bagă bani şi nu-i mai scot. Eu am intrat ca să-mi fac imagine, de ce să nu o spun. Steaua mi-a făcut cea mai bună imagine.
- Conducătorii din fotbalul românesc, precum Gheorghe ştefan, au fost acuzaţi în dese rânduri de blaturi. De unde vine, atunci, succesul din politică?
- Oamenii care investesc în fotbal sunt oameni de afaceri care abia apoi au intrat în politică. Dacă au succes în afaceri, înseamnă că sunt buni manageri şi conducători, iar politica asta înseamnă conducere şi administraţie. Pe Gheorghe ştefan l-au ironizat prin ziare, dar acum este cel mai tare prin guvern. Tot ce fac pe acolo îl întreabă pe ştefan. Păi, el n-are primăria în Piatra Neamţ? De ce îl ţin mai mult prin Bucureşti dacă n-ar avea nevoie de el?
- Pot fi oamenii de fotbal manipulaţi de către politicieni? Mă refer la cazul lui Anghel Iordănescu?
- Nu cred că Iordănescu a fost folosit. Era vorba de relaţiile din PSD. Năstase este prieten cu Gabriel Oprea, Oprea e prieten cu Iordănescu, şi aşa a ajuns să candideze. Cum să-l folosească? Păi, ce imagine avea Iordănescu!? Aşa, s-au făcut de râs. Au fost doar interese personale?
- Dacă ar fi să alegeţi între Steaua şi Partidul Noua Generaţie, ce aţi alege?
- Nu pot alege între fotbal şi politică. Eu am alte valori în viaţă. Fotbalul este viaţa mea, îmi este în sânge. De politică însă depinde viaţa oamenilor. Asta înseamnă sacrificii. Am băgat aproape patru milioane de dolari în politică şi nu am de gând să mă opresc. Foarte curând vor apărea şi roadele.

Foştii jucători, pierzători pe linie
O mare parte din foştii jucători ajunşi antrenori sau oficiali ai unor cluburi au încercat să se folosească în alegeri de imaginea creată prin fotbal. Toţi au pierdut. Cornel Dinu, ca independent, a candidat la Primăria Capitalei, unde a avut primul rateu. A urmat apoi înscrierea pe un loc pentru deputaţi pe listele PRM. şi de această dată s-a fript. Anghel Iordănescu a fost un pion bun pentru ultima campanie a PSD, el fiind propus pe listele de deputaţi la judeţul Ilfov. Scorul destul de slab înregistrat de fostul partid de guvernământ l-a făcut pe selecţionerul de atunci al României să ajungă în poziţia unui pierzător, aşa cum urma să fie şi cu reprezentativa tricoloră. Helmut Duckadam a revenit din SUA la Arad şi s-a înscris pe listele partidului lui Gigi Becali, PNG, devenind şef de filială. Candidatura sa la postul de edil-şef al oraşului a fost un dezastru.

Casta peremiştilor din LPF, spartă de un pesedist
Cele două ajutoare pe care şeful LPF, Dumitru Dragomir, şi le reconfirmă în funcţie la fiecare realegere, vicepreşedinţii Iosif Robi Urs şi Alexandru Boc, se pare că au ales şi ei acelaşi partid. "N-am fost niciodată în PRM. Îl apreciez pe Vadim ca pe un bun poet. Dacă ar fi politician pe cât este de poet, m-aş duce în PRM. Dar nu e", a spus Urs. "Am fost doar un an. Dar sunt lucruri mult mai interesante decât politica, şi am renunţat", a continuat Boc. Singurul care iese din front este Mircea Cezar Ionescu. "Nu mai sunt consilier la primărie, din partea PSD, pentru că s-au dorit tineri şi femei. Or, eu nu mai sunt nici tânăr şi nici nu sunt femeie", a precizat "Zimbru".

Intervenţie politică în Divizia A
Chiar dacă Mircea Sandu a criticat intervenţia politicii în fotbalul românesc, în perioada mandatului trecut, la dorinţa PSD-ului, o echipă a fost vândută numai pentru a da posibilitatea şi altui oraş să aibă formaţie în Divizia A, crezându-se astfel că opţiunile alegătorilor vor fi schimbate. Surse din cadrul clubului Petrolul au acuzat faptul că au trebuit să cedeze locul Oţelului, Ploieştiul având în acel moment două echipe în primul eşalon. Zvonurile au fost negate de conducătorii gălăţenilor, dar, odată ce PSD a pierdut alegerile, preşedintele Nicolai Boghici, finul lui Dan Nica, un important membru PSD, a fost nevoit să cedeze echipa indienilor de la ISPAT.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite