Formaţi corect gusturile culinare ale copilului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiceiurile alimentare sănătoase se deprind de la vârste mici, în familie
Obiceiurile alimentare sănătoase se deprind de la vârste mici, în familie

O dietă echilibrată, exemplul personal şi mesele luate în familie creează obiceiuri sănătoase. Nu îl forţaţi pe cel mic să mănânce sănătos, ci apelaţi la joc şi la metode ce ţin de lumea copilăriei.

Părinţii sunt responsabili pentru crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase, de la vârste mici. Pregătirea unor meniuri echilibrate, dar şi gustoase şi aspectuoase este doar unul dintre paşii care îl vor ţine pe cel mic la distanţă de snackuri şi de dulciurile concentrate.

Masa, o plăcere, nu o obligaţie

Din prea mult exces de zel, unii părinţi insistă ca micuţii să mănânce tot din farfurie, acest lucru generând proteste şi modificându-le copiilor comportamentul faţă de mâncare. Mai ales acum, când alcătuirea unor mese sănătoase a devenit o provocare pentru multe familii, părinţii ar trebui să dea dovadă de creativitate în pregătirea meniului zilnic.

„Un studiu românesc arată că 50% din copiii români au grade variate de obezitate. Acest lucru nu înseamnă neapărat supraalimentaţie, ci o dietă dezechilibrată: exces de făinoase în detrimentul alimentelor cu valoare biologică ridicată, precum proteine sănătoase şi fibre din vegetale (legume, fructe şi seminţe)", subliniază prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

Folosiţi-vă imaginaţia!

Asigurarea unor mese care conţin alimente naturale nu este însă suficientă. Părinţii trebuie să le explice copiilor de ce este important să consume anumite alimente. Iar o metodă creativă, pe înţelesul copiilor, are şanse mai mari de reuşită decât clasicele sfaturi.
O abordare creativă este cea a profesorilor de istorie medievală de la Universitatea „Leeds" din Marea Britanie.

În cadrul proiectului de trei ani intitulat „Eşti ceea ce mănânci", aceştia explică elevilor care sunt diferenţele între stilul de viaţă actual şi cel al strămoşilor din perioada Evului Mediu: pe atunci, bărbaţii făceau mai multă mişcare, în armată sau pe câmp, familiile depindeau de alimentele de sezon, naturale, mesele zilei erau un ritual, iar gustările nu aveau o pondere atât de importantă în alimentaţie.

Pe de altă parte, celebrul bucătar Jamie Oliver a condus o amplă campanie prin care a introdus alimente sănătoase în dieta cantinelor şcolare britanice, în speranţa că vor fi adoptate de copii. Au existat însă voci care i-au criticat metoda, deoarece aceasta ar fi dus la creşterea numărului de copii care îşi cumpără snack-uri din afara incintei şcolii.

Puterea exemplului, esenţială

Pentru ca eforturile părinţilor să aibă sorţi de izbândă, este esenţial ca aceştia să fie un exemplu pentru copii. „Dacă părinţii nu includ in alimentaţia lor fructe şi legume, vor întâlni obstacole în a le introduce în alimentaţia copilului", atrage atenţia medicul specialist nutriţionist Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco Lifestyle din Cluj-Napoca. În plus, implicarea copiilor în aranjarea mesei îi va face pe aceştia să accepte mai uşor dieta impusă de părinţi.

Astfel, momentul mesei va deveni unul plăcut, în care cel mic se simte important. Mâncarea din farfurie trebuie să arate bine şi să fie în cantităţi mici, astfel încât copilul să nu aibă senzaţia că este forţat să mănânce.

"Părinţii trebuie să procedeze cu tact şi cu delicateţe, pentru că tot ceea ce e interzis tentează mai mult."
Prof. dr. Marin Burlea
preşedintele Societăţii Române de Pediatrie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite