Fitnessul pentru creier întârzie uitarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Memoria funcţionează ca un computer complex care administrează o mare cantitate de informaţii. Procesul memorizării implică trei etape: învăţarea, stocarea şi reactualizarea. Informaţiile

Memoria funcţionează ca un computer complex care administrează o mare cantitate de informaţii. Procesul memorizării implică trei etape: învăţarea, stocarea şi reactualizarea. Informaţiile sunt stocate pe două niveluri. Primul nivel este memoria de scurtă durată. Ea nu poate conţine decât un număr limitat de informaţii şi nu este reactualizabilă decât o perioadă foarte scurtă de timp. De exemplu, memorarea unui număr de telefon, pe care să-l formezi imediat, face apel la memoria de scurtă durată.
Al doilea nivel este memoria de lungă durată. Capacitatea de stocare este, în principiu, nelimitată şi, cu cât ştiţi mai bine să o utilizaţi, cu atât ea poate conţine mai multe informaţii.
Cum se poate antrena memoria?
1. Antrenaţi creierul zilnic. Nu este vorba doar de a face exerciţii de memorare cotidiene, obiectivul este să rămâneţi activ cât mai mult timp posibil, menţinând o viaţă socială şi intelectuală. Citiţi, distraţi-vă, rezolvaţi cuvinte încrucişate, jucaţi cărţi, învăţaţi o limbă străină. Puteţi face, de asemenea, exerciţii: încercaţi să reţineţi liste de cuvinte, numere de telefon sau poeme.

2. Menţineţi o bună igienă de viaţă. Exerciţiile fizice, mai ales mersul pe jos, favorizează oxigenarea creierului. Adoptaţi o alimentaţie echilibrată, bogată în peşte, fructe şi legume. Acestea conţin elemente indispensabile pentru memorie. De altfel, studiile recente demonstrează că fumatul măreşte riscul de apariţie a maladiei Alzheimer.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite