Fitness pentru creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asemenea unui sportiv care petrece cateva ore pe zi in sala de antrenament pentru a ajunge la performante deosebite, si pentru imbunatatirea memoriei este nevoie de eforturi sustinute. Asta ar fi

Asemenea unui sportiv care petrece cateva ore pe zi in sala de antrenament pentru a ajunge la performante deosebite, si pentru imbunatatirea memoriei este nevoie de eforturi sustinute. Asta ar fi vestea buna. Vestea proasta, in schimb, este ca nu exista trucuri pentru a ajunge rapid la o memorie "forte". Marirea facultatilor mentale nu inseamna ca o persoana trebuie sa devina un "soarece de biblioteca", ci presupune educarea modului in care acumuleaza informatia.
Nu exista limita de varsta pentru invatare
"Se poate invata atata timp cat structurile cerebrale sunt valide. Aceste structuri beneficiaza si ele de notiunea de antrenament si cu cat vom continua sa invatam de-a lungul anilor, cu atat vom imbatrani mental mai putin si mai incet. Cum antrenamentul este fundamental pentru celula musculara si nu se poate obtine performanta sportiva fara antrenament, tot asa performanta cognitiva, fara a antrena memoria, nu se poate", ne-a spus prof. dr. Radu Mihailescu, directorul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia" din Bucuresti.
Tinerii au probleme cu atentia
Atentia este un proces mental complex, un fel de joc in care se trece de la observarea detaliilor, la o privire de ansamblu. "Atentia e foarte putin antrenata la tineri si din aceasta cauza este prejudiciata fixarea informatiilor, memoria. Tineri de 20 de ani vin si mi se plang, spunandu-mi ca au probleme de memorie, ceea ce este practic imposibil. De fapt, au probleme de atentie. Neconcentrandu-se suficient, nefiind antrenati pentru asta, nu fixeaza bine datele. E ceea ce se intampla cand citim o carte. Mintea zboara, noi in timpul asta dam foile mecanic si apoi stam si ne intrebam ce am citit in ultimele zece pagini. Prin acelasi mecanism mergem si ne punem ochelarii in frigider sau farfuria in baie", ne spune prof. dr. Radu Mihailescu. Cu o atentie neatrenata si pe fondul unei activitati cognitive nestimulate, cand se intra in sesiune, cu stresul adecvat, se deregleaza mecanismul de stocare a informatie si apare asa-zisa tulburare de memorie. De asemenea, spatiul de lucru sau de studiu trebuie sa fie linistit. Studiile au demonstrat ca dureaza in jur de 15 minute pentru a reveni la starea de concentrare dupa ce am fost deranjati de un telefon.
Metode pentru imbunatatirea memoriei
Din pacate, cand vine vorba de memorie, nu se poate vorbi de "smecherii". Reteta cea mai buna pentru memorie este periodicitatea invatarii. "Un exercitiu pentru antrenarea memoriei ar fi acela de a memora numerele de telefon. Calculatorul insa ne-a dezvatat de a mai face calcule mentale. Nu prea e bine lucrul asta, calculele mentale au rolul lor. in plus, orice suma de informatii pe care cineva vrea sa o memoreze trebuie mai intai structurata. Adica trebuie compartimentat in ceea ce este principal si ceea ce este secundar. Trebuie facute asocieri, trebuie compus un tablou de cunostinte", mai spune prof. dr. Mihailescu. Nu subestimati nici rolul unei nopti odihnitoare. Pierderea unei nopti are efecte nedorite asupra creierului. Invatarea si concentrarea sunt afectate de lipsa de somn. Unii cercetatori spun ca, daca o persoana a stat treaza 21 de ore, starea sa este asemanatoare cu a unei persoane drogate.
De ce traiesc muzicienii mai mult
Muzica poate fi linistitoare, dar nu veti deveni genii dand, pur si simplu, volumul mai tare. "Veti observa de pilda ca muzicienii traiesc mult si se mentin valizi, functionali, pana la varste indelungate. Un factor este ca traiesc in lumea muzicii, o lume mai ferita de stresuri. Dar, pentru ca arta interpretarii presupune un continuu exercitiu mental, inclusiv invatare, creierul este stimulat. Daca ascultam muzica vom fi doar mai linistiti. Anxietatea de avion poate fi anulata daca asculti muzica, mult mai lesne decat cu o tableta de tranchilizante", mai spune dr. Radu Mihailescu.
Dopajul nu are efect
Medicamentele de stimulare a memoriei nu sunt bune. La tineri, functiile nu trebuie repuse in valoare lor fireasca prin tratamente medicamentoase, ci prin antrenament. "E o problema pentru cei care cred in asemenea trucuri. Cred ca poti sa pierzi noptile, sa nu inveti si ca daca iei o astfel de pastila totul se restabileste si pot retine in mod miraculos zeci sau sute de pagini. Medicamentele pe care le utilizeaza ei, continand lecitina si acid glutamic, cateodata induc chiar perturbari ale somnului, ceea ce este cu totul contraproductiv. Cafeaua, in limite rezonabile e utila, dar nu are cine stie ce efect", ne-a mai declarat prof. dr. Radu Mihailescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite