Fiecare bolnav va fi tratat specific

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tendinţa în medicina modernă este ca fiecare pacient să obţină tratament personalizat. O anumită doză a unui medicament poate fi eficientă în cazul unui bolnav, iar pentru altul nu aduce niciun beneficiu. Analiza unor gene poate oferi indicii despre succesul tratamentului.

Conceptul de medicină personalizată există în ţările dezvoltate de aproximativ zece ani. El începe să se contureze şi în România, mai ales în centrele universitare, unde este posibilă realizarea analizelor genomice. „Cu ajutorul analizelor moderne, medicii pot să-şi ghideze tratamentul în funcţie de particularităţile fiecărui pacient. În plus, accesul la investigaţiile genomice, care sunt din ce în ce mai ieftine, a făcut să putem avea chiar înaintea administrării unui tratament predicţii cu privire la succesul sau la insuccesul său", explică profesorul doctor Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Tratamentul hepatitei C, individualizat

Este ineficientă şi nerentabilă administrarea aceluiaşi medicament, în aceeaşi doză mai multor pacienţi, chiar dacă boala lor este în exact acelaşi stadiu de evoluţie. Aceasta pentru că fiecare bolnav poate avea anumite sensibilităţi sau anumite afecţiuni asociate care interferează cu rezultatul tratamentului respectiv. De aceea, rolul analizelor genomice este atât de important. Ele pot „arăta" mutaţiile genetice sau particularităţile unor bolnavi, care îi fac fie să răspundă foarte bine la tratamentul standard, fie să aibă nevoie de un alt tip de terapie.

Un exemplu elocvent îl reprezintă tratamentul hepatitei C. În cazul persoanelor cu această infecţie virală, se administrează în primele zile doze mari de antiviral, pentru a reduce viremia (cantitatea de virus prezent în sânge) şi pentru a vulnerabiliza virusul, astfel încât acesta să nu se mai poată multiplica. În multe cazuri însă, după câteva zile de tratament puternic, bolnavii fac anemie, ceea ce duce la întreruperea administrării antiviralului pentru o perioadă. Astfel, virusul poate căpăta din nou putere, iar succesul tratamentului este compromis.

„Succesul tratamentului în hepatita C este asigurat prin administrarea unor supradoze de ribavirină. Dacă pacientul face anemie, tratamentul se întrerupe. Însă determinarea genetică prealabilă arată cât timp se poate continua cu doze mari de antiviral dincolo de anemie, astfel încât tratamentul să-şi facă în continuare efectul", precizează prof. dr. Costin Cernescu din cadrul Institutului de Virusologie „Ştefan Nicolau" din Bucureşti. O analiză genomică pentru determinarea eficienţei tratamentului în hepatita C costă câteva sute de euro, spun specialiştii. De asemenea, există tratamente care sunt eficiente doar în cazul unui procent limitat de bolnavi, iar analizele genomice pot indica acest lucru.

Eficienţă şi în cancer

În România este posibil tratamentul personalizat al cancerului cu ajutorul analizelor genomice doar în tumorile mamare. Există posibilitatea unor astfel de analize şi în cazul cancerului colorectal, dar rezultatele nu sunt la fel de precise.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite