Femeile sunt mai protejate de boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hipertensiunea arterială este rară înainte de menopauză
Hipertensiunea arterială este rară înainte de menopauză

Hormonii sexuali feminini previn apariţia bolilor cardiovasculare. Până la instalarea menopauzei, femeile beneficiază de efectele estrogenilor, după care au un risc de îmbolnăvire egal sau chiar mai mare decât cel al bărbaţilor.

Estrogenul nu este un hormon exclusiv feminin. După vârsta de 45 de ani, nivelul acestuia scade drastic la femei, din cauza menopauzei, şi creşte uşor la bărbaţi. Diferenţele de patologie dintre sexe, la diferite vârste, au impus studierea rolurilor pe care acest hormon le are în faţa maladiilor.

Până la instalarea menopauzei, femeile sunt mai protejate de afecţiunile cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială şi bolile coronariene. Acest lucru se datorează nivelurilor crescute de estrogeni naturali, care duc la creşterea colesterolului „bun" (HDL) şi la scăderea celui „rău" (LDL). În plus, estrogenii protejează pereţii vaselor de sânge prin acţiune directă, nu doar prin scăderea nivelului grăsimilor din sânge.

Riscuri mici de infarct

„Cazurile de angină pectorală, de infarct şi chiar de accident vascular cerebral (AVC) sunt mai rare la femei până la instalarea menopauzei. Din păcate, de multe ori, efectul protector al estrogenilor este pus la încercare de factori precum fumatul, obezitatea şi dislipidemiile, consecinţe ale unui stil de viaţă nesănătos", menţionează medicul Eduard Apetrei, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Fundeni.

După intrarea la menopauză, avantajul oferit de aceşti hormoni dispare. Mai mult chiar, „după vârsta de 65 de ani, bolile cardiovasculare şi mai ales infarctul miocardic şi AVC-ul evoluează mai grav în cazul femeilor. Nu este clar dacă tratamentul cu hormoni artificiali oferă aceeaşi protecţie precum cei naturali", completează medicul.

Au o imunitate puternică

Potrivit cercetărilor realizate la Universitatea „McGill" din SUA, femeile au un răspuns inflamator mai puternic decât bărbaţii. Astfel, estrogenul natural are efecte benefice asupra sistemului imunitar, prima linie de acţiune a organismului împotriva germenilor, prin blocarea unei enzime care, la rândul său, inhibă răspunsul imun.

Acest lucru poate explica şi faptul că femeile se îmbolnăvesc de cancer colorectal mai rar decât bărbaţii şi că pacientele cu metastaze trăiesc mai mult. Si în acest caz, avantajul dispare odată cu vârsta.

Mai puţin afectate de boala Parkinson

Boala Parkinson este de două ori mai frecventă la bărbaţi decât la femei, iar studiile sugerează că hormonii sexuali joacă un rol important şi de această dată. Un studiu american arată că femeile cu o perioadă fertilă de 39 de ani au un risc cu 25 la sută mai mic de a face maladia decât cele care au intrat la menopauză cu şase ani mai devreme.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite