Femeile şi obezii, predispuşi la calculi biliari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care consumă în exces grăsimi şi alcool riscă să dezvolte, în timp, pietre la bilă. Peste 25 la sută din persoanele de peste 50 de ani au calculi biliari. Deoarece în majoritatea cazurilor astfel de probleme sunt trecute cu vederea, riscul de complicaţii este mare.

O femeie din trei şi un bărbat din cinci pot suferi la un moment dat de litiază biliară (pietre la nivelul vezicii biliare). Afecţiunea este mai frecvent întâlnită la femei, deoarece hormonii feminini (estrogeni) cresc nivelul colesterolului din vezica biliară. Calculii se formează prin cristalizarea acestui colesterol în exces.

Un risc crescut de a avea pietre la vezica biliară îl prezintă şi persoanele obeze sau cele care au un regim alimentar bogat în grăsimi, dulciuri, cafea şi alcool, care sunt sedentare şi au antecedente de tipul dischineziei biliare. Factorii endocrini şi moştenirea genetică influenţează şi ele apariţia litiazei.

Fructele şi legumele uşurează digestia

Ţinând cont de factorii care duc la apariţia litiazei, cele mai simple măsuri de prevenire constau în adoptarea unei alimentaţii echilibrate, cu respectarea celor cinci mese zilnice, cu consumarea a cât mai multe fructe şi legume, care uşurează tranzitul intestinal.

Excepţie fac ceapa, usturoiul, vinetele şi castraveţii, legume greu digerabile. De asemenea, medicii recomandă renunţarea la fumat, mai ales înainte de masă. Acest obicei favorizează refluxul gastroesofagian. De asemenea, se mai indică evitarea consumului excesiv de alcool. 

Operaţia, cel mai eficient tratament

În situaţia în care prezenţa calculilor se manifestă prin stări de greaţă, durere intensă în partea dreaptă, imediat sub coaste, probleme digestive, cefalee, vărsături alimentare şi biliare (de culoare verzuie), febră, frisoane, este necesar consultul medicului. De cele mai multe ori, durerile apar la aproximativ o oră după masă.

„Tratamentul cel mai eficient constă în intervenţia chirurgicală, fie clasică, fie prin laparoscopie. Colecistectomia constă în îndepărtarea întregii vezici biliare şi, implicit, a calculilor biliari”, subliniază profesorul Radu Voiosu, şeful Secţiei de Gastroenterologie de la Spitalul Clinic Colentina, Bucureşti. Operaţia care presupune o recuperare mai rapidă este însă colecistectomia laparoscopică. 

Depistare

În 80-90 la sută din cazuri, litiaza biliară este asimptomatică şi este descoperită întâmplător
la ecografie. Odată depistată, această afecţiune nu poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor, fiind nevoie de operaţie.

Risc crescut de cancer

În opt din zece cazuri în care afecţiunea este asimptomatică, calculii biliari pot duce uneori  la colică biliară (durere puternică de stomac). Colicile sunt periculoase din cauza complicaţiilor: colecistită acută, colangită acută sau pancreatită acută. Complicaţiile pot creşte riscul de cancer la nivelul vezicii biliare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite